Mi az a Dead Cat Bounce?

spot_img

Peter Brandt egy kereskedő legenda, aki a klasszikus technikai analízis módszereit követve 1975-ben kezdett el tőzsdézni, azóta pedig évente átlagosan 42%-os profitot ért el. Bár alapvetően nem a kriptopénzekre specializálódott, a twitteren rendszeresen megosztja gondolatait a bitcoin árfolyamának alakulásáról.

Januárban, amikor a többség még arra várt, hogy a BTC mikor fog még egy próbát tenni a $20 000-os szint áttörésére, az alábbiakra figyelmeztette követőit:

“Általános szabály: ha megtörik a parabolikus emelkedés, az 80%+ értékvesztéssel szokott járni. Ezek alapján a BTC $4000 alá fog visszaesni. És attól, hogy ezt leírom még nem utálom a bitcoint.”

A 71 éves veterán később hozzátette, hogy már elégszer volt tanúja hasonló eseményeknek, amik minden egyes alkalommal ugyanígy értek véget. Akkori hozzászólását sok gyűlölködő komment követte, de végülis neki lett igaza. A mostani emelkedés szerinte még nem jelent trendfordulót, pusztán a traderek által ‘Dead Cat Bounce’-nak nevezett jelenségnek lehetünk szemtanúi.

A ‘Dead Cat Bounce’ (a halott macska pattogása) kifejezést akkor szokták alkalmazni, ha egy hatalmas esést követően a piac még egy rövid időre visszakorrigál a további zuhanás előtt. Ez a korrekció általában azért következik be, mert befektetők egy csoportja úgy vélheti, hogy az adott részvény elérte a mélypontját és ezért vad vásárlásba kezdenek, de amint a pénzük elfogy és már nincs aki finanszírozza a további növekedést, a lefelé tartó trend ismét tovább folytatódik.

“Még egy halott macska is visszapattan a földről, ha elég magasról dobják le.” – hangzik a közmondás, melyről elnevezték ezt a piaci fordulatot.

Brandt jelenleg az $1200-os BTC árfolyamot sem tartaná elképzelhetetlennek, ha az a $3000-os lélektani határ alá zuhanna.

“A zuhanás akkor fog véget érni, ha már a hardcore kripto hívők is bedobják a törölközőt, de legalábbis nagyon elgondolkoznak azon, hogy otthagyják az egészet a fenébe.”

Bár sokan csak legyintenek ha az árfolyamok eleméséről van szó, Peter Brandt immár 40 éve követi azokat az alapelveket, amelyek sikeressé tették őt ebben a szakmában. A vele készült interjúkban rendre kiemel két könyvet (az egyiket közel 100, a másikat 70 éve adták ki először), melyeket ő a technikai elemzés bibliájának tart.

  • Schabacker: Technical Analysis and Stock Market Profits
  • Edwards, Magee: Technical Analysis of Stock Trends

Ha szeretnétek többet is megtudni róla, követhetitek őt a Twitteren, de a figyelmetekbe ajánlanám az alábbi, vele készült interjút is:

Aki az árfolyamok továbi esésére számít, az közvetlenül is profitálhat ebből a magyar nyelven is elérhető XTB segítségével, ami több kriptopénz shortolására is lehetőséget biztosít. Az oldal most egy ingyenes demo számla megnyitásával is kipróbálható.

Szerinted véget ért a medve piac?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img