Irán újból lecsapott a Telegramra

spot_img

A Tehran Times szerint az iráni kormány bejelentette, hogy büntethetővé válik a Telegram nevű titkosított üzenetküldő alkalmazás kriptopénzével, a Gram-mal való bármilyen együttműködés: annak fejlesztésében vagy terjesztésében való részvétel. A Gram token felhasználása és segítése az iráni szervek szerint nem csak nemzetbiztonsági, hanem nemzetgazdasági kockázatot és fenyegetést is hordoz.

A perzsa állam mindig is ellenségesen viszonyult a kriptopénzekhez és a nagy sikerű Telegramhoz: 2017 decemberében a hatóságok egy időre ellehetetlenítették a Telegramhoz való hozzáférést, akárcsak az Instagramhoz is – az akkor tomboló tüntetések elfojtása érdekében. Áprilisban, Irán vezetője, Ali Hámenei ajatollah megtiltotta minden állami dolgozónak, hogy a Telegramot használják, amit egy bírósági döntés is megerősített.

2018-ban már előteljesen kritizálták Iránban a Telegramot, főleg az ICO és a Telegram Open Network bejelentése óta. Arra hivatkoztak, hogy a Gram kriptopénz felbukkanása potenciálisan aláásná Irán nemzeti valutáját.

2018 nyarán az iráni hatóságok több kriptotőzsdéhez is letiltották a hozzáférést, miután a pocsék gazdasági helyzet és a nyugati szankciók miatt egyre népszerűbbé váltak a kriptopénzek az országban.

Mindezek ellenére a 2018-as év végére már kirajzolódott az iráni nemzeti digitális pénz koncepciója. A pénzt a nemzeti valuta, a riál fedezné és kezdetben bankközi transzferekre, nyeresanyagok cseréjére, majd kereskedelmi és lakossági felhasználásra is elérhetővé tennék. Nem titkolt céljuk, hogy az új digitális valutával megkerüljék az Egyesült Államok szankcióit.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img