Használd ki a medvepiacot és készülj fel a jövőre!

spot_img

A Bitcoin jelenleg minden idők legjobb hosszútávú befektetése. Az egykor akár 10 centért is megvásárolható BTC még a jelenlegi mélypontján is, jóval több mint 30 000-szeres megtérülést jelent a korán eszmélők számára. Az elmúlt éveket azonban nem lehetett sétagalopp végig élnie azoknak, akik valóban saját pénzükkel tették le voksukat a technológia mellett és fejezték ki a projektbe vetett bizalmukat. A kiemelkedően magas hozam eléréséig vezető út hatalmas árfolyamingadozásokkal és több esetben is, akár 90%-ot is meghaladó visszaesésekkel volt kikövezve nem csak a bitcoin, de az őt követő kriptovaluták esetében is.

Vegyük például a fórumozóink körében is népszerű Stellar Lumens (XLM) példáját. Azok a szerencsések, akik 2017 szeptemberének végén vásároltak, alig néhány nap alatt 250%-os profitra tehettek szert, ugyanis akkoriban jelentették be a startup és az IBM közös együttműködését. Azok, akik az ezt követő hullám csúcsán rögtön meg is váltak tokenjeiktől nagyon is jól járhattak, a HODLerek azonban néhány nappal később már egy 64%-os visszaesést tapasztalhattak meg. Könnyen jött, könnyen ment, de feldolgozni és átélni egy ilyen eseményt bizony nem könnyű a befektetések világával még csak ismerkedők számára.

Ebben az esetben, tehát aki tényleg csak nagyon rövid távon gondolkozott, az anyagilag sokkal jobban járhatott, mint az, aki a lehetséges együttműködés hosszútávú potenciálja miatt vásárolta meg Lumenjeit. A mélyponton eladni, a csúcson megvenni valamit azonban nem könnyű, sőt kifejezetten stresszes meló lehet, amit nem mindenki tud a megfelelő módon kezelni.

A HODLerek végül aztán mégsem jártak rosszul. Pontosan 3 hónappal a vásárlást követően akár már 480%-ot megközelítő pluszt is elérhettek, a mégkitartóbbak pedig egy hónappal később, már meg is tizennyolcorozhatták alaptőkéjüket, hogy aztán ismét átéljenek egy 66%-ot is meghaladó visszaesést. Ennek mélypontján ugyan még mindig 540%-os hasznuk lehetett, de ismét úgy érezhették, hogy lemaradtak egy igazán nagy nyereségről és veszni hagyták profitjuk jelentős részét.

Ha racionálisan szemléljük a dolgot, akkor szerintem nem lenne közöttünk olyan, aki ne adná örömmel oda megtakarításait annak, aki néhány hónap alatt ekkora növekedést garantálna számunkra, azonban mégis sokakban bujkálhat az a letargikus érzés, hogy a nyereségük ellenére, ők mégis veszítettek. Pláne így érezhetik azok, akik a csúcsok közelében vásároltak és talán némi profitra is szert tettek, de aztán mégis elveszítették a befektetett pénzük jelentős részét.

Éppen ezért lenne számukra különösen fontos, hogyha eddig még nem tették meg, próbálják meg kihasználni a mostani időszakot. A lassan már egy éve tartó medve piac alatt, ha a kriptóba fektetett pénzük talán nem is gyarapodhat, némi idő ráfordításával mégis olyan tudásra tehetnek szert, ami a későbbi emelkedés, vagy pénzügyeik hétköznapi intézése során nagy hasznukra lehet. A piacok működésével, befektetésekkel, közgazdaságtannal és a pénzügyi tudatossággal foglalkozó oldalak, blogok, könyvek, vagy akár Youtube-on fellelhető előadások ma már egyáltalán nem olyan szürkék és unalmasak, mint amilyennek az egyszeri ember gondolná őket.

Aki szeretne elindulni ezen az úton, annal kezdésként figyelmébe ajánlanám a Kiszámoló által készített előadás-sorozatot, ahol sok hasznos dolgot megtudhattok például arról, hogy milyen sokat nyerhetünk, vagy veszíthetünk akár egy évi 0.3%-os bevételt hozó, vagy kiadással rendelkező befektetésen. Talán ti is érzitek, hogy ez mennyire messze van a fentebb említett Stellar kapcsán említett hozamoktól és ezért talán sokan bele sem gondolnak az ilyen aprónak tűnő bevételek, vagy éppen költségek előnyeibe/hátrányaiba.

Annak ellenére, hogy az előadást tartó úr egyáltalán nem tekinthető a kriptopénzek barátjának, sőt kifejezetten szkeptikus velük szemben, mégis érdemes egy esélyt adni az általa készített videós anyagnak, akárcsak az általunk készített KriptoSulinak, amivel kapcsolatban a jövőben több újdonságra is számíthattok

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img