Ki az a Jihan Wu?

spot_img

Nemrégiben nálunk is olvashattatok arról, hogy leépítésekbe kezdett a Bitmain, a világ legnagyobb kriptopénz bányászattal foglalkozó vállalata. A döntés értelmében nem csak dolgozóinak 50 (más források szerint 80) százalékától vált meg a cég, hanem Jihan Wu, a cég társalapítója is távozni készül igazgatói posztjáról. Egy kínai lap tegnap már meg is nevezte az őt váltó lehetséges személyt, a Bitmainnél korábban a termékek fejlesztéséért vezető igazgatót.

Jihan Wu 1986-ban, a kínai Csunkingban született. Családja nem volt gazdag, de egy jó nevű középiskolában kezdte, majd a Pekingi Egyetemen folytatta közgazdasági tanulmányait.

Az egyetemista Wu

Egy bank befektetési tanácsadójaként dolgozott, amikor 2011-ben először hallott a Bitcoinról, aminek rövid időn belül a megszállottjává vált. Egyike volt a 8btc.com, a mai napig az egyik legjelentősebb kínai kriptós közösségi oldal létrehozóinak, ő fordította le a whitepaper-t kínai nyelvre és QQAgent néven a Bitcoin egyik legfőbb szószólója lett. Ekkoriban még rendszeresen kritizálta az Apple által is használt zárt rendszereket és a Ripple centralizált jellegét is.

Wu, a 2012-es bull market idején ébredt rá a bányászatban rejlő lehetőségekre, nem sokkal az első Bitcoin bányászatra is alkalmas ASIC, az Avalon megjelenése előtt. Ekkor adta fel banki állását, hogy minden idejét az új vállalkozásának szentelje és egy Avalonra épülő bányagép megalkotásába kezdett, számításaiba azonban hiba csúszott. Az Avalontól rendelt processzorokat nem szállították le neki a vállalt határidőre, így első megrendelői hoppon maradtak. A kudarc azonban nem szegte kedvét és 2013-ban, egy mérnökkel karöltve létrehozta a Bitmaint, ami a 2017-es kripto őrület csúcsán milliárdossá tette.

A blokklánc világában a hash power hatalmat jelent, egyre növekvő befolyását pedig nem mindenki nézte jó szemmel. Az ellene irányuló ellenszenv a Bitcoin Cash 2017. augusztus 1-i létrejöttével egyre nagyobb méreteket öltött. A fiatal Jihan még nem volt volt a Bitcoin forkok támogatója, később viszont éppen ő volt az egyike azoknak, akik megnyomták az a bizonyos piros gombot. Pálfordulásában közrejátszhatott, hogy a Bitcoin Core fejlesztői olyan irányba vitték volna a tovább a BTC-t, ami nem kedvezett a Bitmain termékeinek. Nagy vitákat váltott ki például az AsicBoost kérdése, ami a bányászat során előnyben részesítette volna a Bitmain gépeit, sokan azonban attól tartottak, hogy ennek aktiválása destabilizálta volna a Bitcoin hálózatát.

Míg korábban a Bitcoin és a nyitott közösségek élharcosaként tartották számon, a Coindesk 2017-es, a kriptovilág legbefolyásosabb alakjait bemutató sorozatában már “gonoszként” hivatkoztak rá és a Marvel filmekből ismert bajkeverővel, Lokival azonosították.

Imidzsét nem építette mai napig legismertebb tweetje sem, ami egy őt ért kritikára írt válasz volt:

https://twitter.com/jihanwu/status/731902686379933697?lang=en

A Bitmain jelenleg amerikában terjeszkedik és a Texasban nyitotta meg új bányásztelepét, így Wu a mostani lemondásával még biztosan nem a nyugdíjas éveit kezdte el tervezgetni, de a már általa alapított 8btc is megírta, hogy vezetése alatt a Bitmain egy Appia nevű alkalmazás segítségével figyeltetheti meg saját dolgozóit. Ha ez igaz, a kínai közösség egykor szabadságharcosként emlegetett alakja jó úton halad afelé, hogy diktátorrá váljon.

A kriptopénz bányászat rövid története

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img