A Twitter CEO-ja tartja véleményét: “A BTC lesz az internet pénze”

spot_img

Szombaton került fel YouTube-ra a népszerű Joe Rogan Experience videointerjú-podcast sorozat 1236. epizódja, amiben Rogan a Twitter és a Square fizetési szolgáltató CEO-jával, Jack Dorsey-val beszélget. Az idő nagy részében a Twitterről, a gyűlöletbeszéd vs. szólásszabadsággal kapcsolatos kihívásaikról, az emberek és scriptek/botok megkülönböztetéséről van szó, majd 1:15:00 körül esik szó a blokklánc témájáról, végül 1:45:00 körül a Square Cash applikációjáról és a bitcoinról.

Képkivágat a beszélgetésből, jobbra Jack Dorsey

A blokklánccal kapcsolatban kifejti, hogy a jövőben a technológiának köszönhetően hamarosan a világ összes digitális adata az idők végezetéig, megmásíthatatlan formában lesz fellelhető az interneten. A decentralizáció térnyerése miatt egy idő után pedig nem lesz kontroll afölött, hogy ki mit találhat meg az interneten. A videó a cikk írásakor 47k negatív és 7k pozitív értékelésnél jár, a kommentekben csúnyán elküldik Dorsey-t melegebb éghajlatra a Twitter szerintük szólásszabadságot korlátozó lépései, Rogant pedig a videó hozzászólásainak moderálása miatt. Ironikus.

Számunkra ennél fontosabb a Square-ről és a bitcoinnal kapcsolatós víziója. A Square olyan fizetési szolgáltatást kínál, amellyel cégek közvetlenül, akár bankok közbeiktatása nélkül tudják intézni a pénzügyeiket. A cég fejlesztett saját appot és innovatív PoS (point of sale – értékesítés helyén lévő, tabletre, mobilba dugható terminál) hardvert is, melyhez az általuk kibocsátott betéti és/vagy hitelkártya is tartozik. A szolgáltatásukat igénybe vevő árusok közvetlenül, egyetlen nap késlelteséssel kapják meg az eladásaik után a bevételeiket, ezért pedig 2,5% körüli költséget számítanak fel nekik. Ezen kívül nincsen semmilyen más rejtett költség, sem folyamatos bankba jártálás. A dolog annyira bejött, hogy az indulás óta összesen 590 millió dollár befektetést vontak be, 2015-ben pedig tőzsdére is mentek. Ez szintén jó ötletnek bizonyult, a kibocsátáskor 9 dolláros Square részvények ma 70-et érnek.

Azért tették elérhetővé az appban a bitcoint, mert számukra egy globális fizetőeszköz a globáis piacot is megnyitná. Erre a piac tavaly-tavalyelőtt még nem állt készen, hiszen fizetés helyett főleg értéktárolásra (nyilván a felértékelődés reményében) használtuk a BTC-t. Mindannyian tudjuk, hogy rengetegen túl is vállalták magukat, hitelre vásároltak és daytradeltek, ezért a Square ezutóbbi lehetőséget megszüntette, csak vásárlásra, eladásra, fizetésre és fizetés fogadására használható az app, rövidtávú kereskedésre nem.

Azzal kapcsolatban, hogy miért lesz előbb-utóbb a bitcoin világpénz, viszonylag egyszerű érvekkel áll elő Dorsey: Az utolsó nagy, centralizált, nemzeti monopólium a pénz. Mi egyáltalán a pénz? Az USA lakossága miért jegybank által brutális ütemben hígított dollárt tekinti értékesnek? Az internet egy globális országként, egyetlen nemzetként is felfogható világ, amelynek elkerülhetetlen, hogy saját pénze legyen. Mindössze tíz év alatt az egész világon megismerték a bitcoin nevét (ugyan egyelőre legtöbben csak negatív kontextusban), ez pedig egy óriási eredmény. Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) vagy Kriptosuli Élő oktatásainkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img