Új csúcson a BTC forgalom Venezuelában

spot_img

A portfolio.hu januári cikke szerint Venezuelában az infláció 2018-ban elérte az 1,7 millió százalékot, a gazdaság mindössze öt év alatt 50%-ot zsugorodott, a helyzetet pedig tovább rontja a jelenlegi, polgáháború veszélyével fenyegető politikai helyzet.

A bizonytalanságban továbbra is egy stabilabb és kiszámíthatóbb élet esélyét jelentik a kriptopénzek. A localbitcoins adatai szerint 2019 januárjának utolsó hetében az országban 2000 darab BTC cserélt gazdát, ami jelenlegi árfolyamon közel kétmilliárd magyar forint értéket képvisel:

Jól látható, hogy a helyi forgalomban a medve piac során, az árfolyamok csökkenésével párhuzamosan, folyamatosan nőtt az érdeklődés. A venezuelai piac forgalma ráadásul ennél valószínűleg jóval nagyobb: A grafikon csak a peer-to-peer, felek online vagy személy találkozó során történő összekötésével operáló Localbitcoins forgalmát mutatja, azonban a környező országok centralizált tőzsdéin valutáért is vásárolhatnak (és vásárolnak is) a venezuelai polgárok. A grafikon szintén nem tartalmazza az egyéb kriptók, pl. az itt népszerű Dash forgalmát.

Két hete írunk arról, hogy elméletileg a JPMorgan elemzői szerint “a kriptopénzek valódi értéke-értékajánlata a mai napig nem bizonyított, és csak olyan elméleti, disztópikus események bekövetkezése esetén van értelmük, mint egy globális gazdasági összeomlás, vagy bizalomvesztés az arany és a dollár irányába. “Még gazdasági válság esetén is léteznek jóval likvidebb és kevésbé bonyolult eszközök a befektetésre és a rizikó csökkentésére, mint a kriptopénzek.”

JP Morgan: A kriptopénzek nem bizonyították hasznukat, a BTC 1260$ alá is mehet

A venezuelai káoszban használt alternatív megoldásokról nincsenek adataink, a tehetősebb rétegek valószínűleg dollártartalékukból élnek. Az 1950-es években az ország a világ 4. leggazdagabb (!) országa volt, és napjainkban is a világ legnagyobb (ugyan rossz minőségű) olajtartalékával rendelkezik.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img