2020-tól valódi kriptós adózás jöhet Kaliforniában

spot_img

A világon elsőként Kaliforniában fogadhatnak el közvetlenül kriptopénzeket adóként, akár már 2020 januárjának első napjától. Nagyon azért nem kell megörülni még, a dolgok egész meglepő együttállása volt szükséges ahhoz, hogy egyáltalán az ötletig és a törvénytervezet beterjesztéséig eljussanak az állam politikusai.

A kannabisztermesztés és értékesítés felől fúj a szél. Az államban a tavalyi év eleje óta legális a rekreációs célú marihuána fogyasztás, az állam egy év alatt 2 és fél milliárd dollár adóbevételre tett szert a szektorból. Termesztésre közel 5000, üzletben történő árusításra 500, elosztásra pedig 1000 körüli engedélyt osztottak ki.

A marihuána és a kriptopénzben történő adózás úgy jön össze, hogy szövetségi szinten még mindig nem történt meg a legalizáció, a szövetségi endedélyekkel rendelkező bankok pedig nem fogadhatnak illegális tevékenységet űző ügyfeleket. A füvet és kapcsolódó termékeket árusító üzletek tehát kénytelenek készpénzben üzletelni, és egy-egy erősebb negyedév végére több százezer dollárnyi készpénzt is tarthatnak maguknál.

Az egyértelmű biztonsági aggályok mellett az is problémát okoz, hogy ezek a cégek nem tudják máshogy kifizetni a hatóság felé a tartozásukat, mint hogy talicskaszám hordják a készpénzt, amit aztán számolni, kötelegelni, kezelnie kell a hivatalos szerveknek, ez pedig mindenkinek indokolatlan extra kiadást jelent. Szerencsére van megoldás.

A törvény értelmében két módon fogadhatnák az adott céghez tartozó helyi szervek a kriptós befizetésekez:

  • Stablecoin formájában közvetlenül a hatóság saját tárcájába
  • Fizetési szolgáltató (pl. Uphold) közbeiktatásával, mely lehetővé teszi, hogy közvetlenül USD érkezzen a hatósági számlára

Az utóbb hónapok bebizonyították, az USA egyes tagállamainak törvényhozói azért észbe kaptak a blokklánc/kripto ipar potenciálját illetően, és a szövetségi tökölés ellenére igyekeznek lépést tartani a piaci igényekkel. Wyoming állam pedig a világ legprogresszívabb és támogató környezetetét alakítja ki az utóbbi hetekben elfogadott törvényekkel.

USA: Lefojtják az innovációt a hatóságok

Az XTB kereskedő platfom használatáról készített első videónkat itt találod, a kereskedési alapokat és tudnivalókat összefoglaló ingyenes e-bookjukat pedig itt érheted el.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img