Mi az a hardware wallet?

spot_img

Kriptopénzeiket sokan hajlamosak azokon az oldalakon tárolni ahol megvásárolták őket, ám ez nagy veszélyeket hordoz magában. A tőzsdék csődbe mehetnek, feltörhetik őket és egy sor olyan dolog is történhet velük, amire talán álmainkban sem gondolnánk. Éppen ezért fontos, hogy a kriptovaluták felügyelete mindvégig a tulajdonos kezében maradjon. Erre többféle megoldás is létezik, melyek közül a kényelmi és biztonsági szempontokat is figyelembe véve, az erre specializált USB eszközökön, a hardveres tárcákon való elhelyezés kínálja a legjobb megoldást.

Itt fontos megjegyezni, hogy az ‘elhelyezés’ szó inkább csak egy szófordulat. Ezt a valóságban nem úgy kell elképzelni, mintha a felhasználó magára az eszközre ‘másolná rá’ a kriptopénzeit. Ezek a tárcák inkább olyanok mint egy banki ügyintéző, akinek a segítségével kontrollált módon férhetünk hozzá a számlánk tartalmához. A beépített biztonsági funkciók megakadályozzák, hogy illetéktelenek jussanak hozzá a pénzünkhöz, akárcsak egy bankban, ahol szintén ellenőrzik a személyazonosságunkat.

A hardveres tárcák legfőbb jellemzője, hogy csak akkor teszik lehetővé az utalásokat, ha azt előtte, a tárcán elhelyezett fizikai gombokkal is jóváhagyja a tulajdonos. Ezzel megakadályozható, hogy a számítógépet esetleg feltörő hackerek, az interneten keresztül férjenek hozzá az azon tárolt értékekhez.

Hogy ez azt jelenti-e, hogy ezek az eszközök feltörhetetlenek? A válasz nem. 2018 márciusában, egy 15 éves srác feltörte az egyik legnépszerűbb modelnek számító Ledger Nano S-t. Ehhez azonban egy speciális eljárást, az úgynevezett supply chain hack-et használt. Ez azt jelenti, hogy az eszközön még azelőtt hajtott végre módosítást, hogy az eljutott volna a végfelhasználóhoz. Az eset két nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet:

  1. Hardware walletek vásárlása esetén, mindig csak a hivatalos gyártói honlapról szabad rendelni. Másodkézből származó használt, vagy boltban vásárolt hardveres tárcáknál sohasem lehetünk biztosak benne, hogy valaki korábban nem babrált-e velük.
  2. Ugyan a hardveres tárcák egyedileg feltörhetőek, ennek gyakorlati kivitelezése jelentős idő-, munka- és energiabefektetést igényel, ami nem éri meg a ráfordított időt.

A hardware walletek alapmodeljeit nagyjából 20 000 Ft-ért lehet megvásárolni. Aki hosszútávú befektetés céljából vásárol magának kriptopénzt, annak érdemes elgondolkoznia egy ilyen eszköz beszerzésén.

Jelenleg két gyártó termékei terjedtek el igazán a piacon. Ezek a Trezor és a Ledger.

Trezor

A Trezort egy cseh cég, a Satoshi Labs gyártja, akik az egyik legrégebbi múltra visszatekintő kriptós vállalkozás. 2010-ben ők alapították az első Bitcoin bányászközösséget, a Slush Pool-t. A Trezor két fő terméke a klasszikus tárcájuk, a Trezor One és a fejlesztett Trezor T modell.

A  wallet 500-nál is több kriptopénzt támogat, melyek legfrissebb listája ezen a linken keresztül érhető el. A készülék a kompakt mérete és a kis kijelző ellenére tökéletesen használható arra amire megtervezték, a különleges szoftveres funkciók hiánya pedig tovább csökkenti a hacker támadások lehetőségét.

A Trezoron egy PIN kód megadásával lehet engedélyezni a tranzakciók végrehajtását, aminek helytelen bevitele rövid ideig várakozásra kényszeríti felhasználóját. Ez a várakozási idő minden egyes téves megadással duplázódik, így bár az első 5-6 lehetőségre akár 2-3 percen belül is sort keríthetünk, a 15.-re már 18 órát kell várnunk. Ezt a különös biztonsági funkciót egyes felhasználók feleslegesnek tartják.

Ledger

Szakértők szerint, a Ledger-t gyártó francia startup nagy eséllyel válhat a kripto egyik unikornisává, vagyis olyan cégévé, melynek értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt. Walletjük jelenleg 1185 kriptopénz tárolását teszi lehetővé, az alapmodell Ledger Nano S pedig messze a legnépszerűbb hardveres tárca, amiből mára több mint 1 000 000 darabot értékesítettek.

Ledger Nano S | Hogyan használjam? (2018)

Ebben a videóban megismertetem a Ledger Nano S használatát lépésről-lépésre. Feltelepítem az alkalmazásokat és megmutatom, hogy hogyan kell fogadni és küldeni. Innen vásárolj: ⚡️ Ne maradj le egy videóról sem!

Neked van hardveres tárcád?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img