A USDT már a Tether szerint sem 100%-ban dollárfedezetű

spot_img

A Tether módosította weboldalán a stabil kriptopénz fedezetéről szóló részt.

Az új szöveg értelmében minden Tether 100%-ban fedezett a cég tartalékai által. A tartalékot pedig immár hagyományos valuta, pénzeszköz-egyenértékesek (rövid távú, magas likviditású befektetések, amelyek könnyen ismert összegű pénzeszközre válthatók át, és amelyeknél elhanyagolható az értékváltozás kockázata), valamint egyéb eszközök és követelések, például a Tether által harmadik feleknek nyújtott hitelek. Ez konkrétan azt jelenti, hogy biztosan nincs 100% dollár fedezet a stablecoin mögött. A csendben de nem feltűnésmentesen végrehajtott változtatás oka az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet folyamatban lévő vizsgálata lehet.

A Tether a mai napon a 9. legnagyobb kriptopénz 2 milliárd dollár fölötti kapitalizációval. Nagyjából másfél éve tart a kisebb-nagyobb intentizással zajló vita arról, hogy rendelkezik-e megfelelő mennyiségű, 1-1 arányú fiat fedezettel a cég, vagy sem. További információért a Tether-ügyről olvasd el egy korábbi bejegyzésünket:

Tovább titkolózna a Tether

A Coinmarketcap Top100-as listáján jelenleg 6 db stablecoin található, melyek árfolyama a dollárhoz kapcsolt és általában 1$ korül mozog az árfolyamuk. Ha már van rá lehetőségünk, és a biztonsági aggályok ellenére a Binance felületén is tárolunk, érdemes az USDT mellett (vagy helyett) egy vagy több másik stabilcoin használatát is megfontolni a vele kapcsolatos kockázatunk csökkentése érdekében.

  • Tether (USDT)
  • USD Coin (USDC)
  • TrueUSD (TUSD)
  • Paxos Standard Token
  • Dai
  • Gemini Dollar

A sorból egyedül Dai lóg ki, melyet a komplex Maker ökoszisztéma részeként okosszerződések tartanak egy dollár környékén.

MKRUSD napos grafikon. Forrás: Tradingview rajzoló

A Maker az éves aljról 180% pluszban is járt február végén. Jelenleg kellemes visszahúzódás zajlik, 540$ környékén komoly, korábbi lokális csúcs és mozgóátlagok által meghatározott támaszt találunk. Nem lehet nem észrevenni azonban a 2018. október-novemberi alakzathoz nagyon hasonló állást. Akkor egy újabb nekirugaszkodás után a teljes piaccal együtt néhány nap alatt 50% mínuszt produkált a Maker.

Kereskedéssel vagy kriptopénzekkel kapcsolatos infókért, tippekért és közös ötletelésért csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához! Az XTB kereskedő platfom használatáról készített első videónkat itt találod, a kereskedési alapokat és tudnivalókat összefoglaló ingyenes e-bookjukat pedig itt érheted el.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img