Íme a blokklánc karrierhez szükséges skillek a KPMG szerint

spot_img

Ahogy arról mi is többször beszámoltunk, a blokklánc ipar fejlődése a munkaerőpiacon is érezteti hatását, egyre több és több munkalehetőség várja a fiatal területet értő, ismerő munkavállalókat. Egyes hírek szerint hatezer százalékkal nőtt az elmúlt években a blokklánc kötődésű állások száma, bár kár lenne tagadni: volt honnan nagyot nőni.

A blokklánc térhódítása a munkaerőpiacon

A folyamat nem áll meg, sőt, úgy tűnik gyorsul, ennek megfelelően a kapcsolódó elemzések is sorra jelennek meg. Nem maradhat ki a világ egyik legnagyobb auditora, a KPMG sem, most arról jelentettek meg rövidke tanulmányt, hogy pontosan milyen skillekre, azaz készségekre, ismeretekre van szüksége annak, aki a blokklánc területén szeretne elhelyezkedni.

Nem csak azért érdekes a kérdés, mert folyamatosan nő a cégek érdeklődése a Bitcoin, és számos egyéb kriptopénz lelkét jelentő technológia iránt, hanem azért is, mert az elemzők szerint sikeres blokklánc-projektek megvalósításához nem lesz elegendő fejlesztőket foglalkoztatni, más területeken (is) jártas szakemberekre szintén van szükség.

KPMG: a felsővezetők 48%-a arra számít, hogy 3 éven belül megváltoztatja cégüket a blokklánc

Az elemzők szerint technológiai, és üzleti ismeretekre egyaránt szükség van, mindkettő elengedhetetlen. Utóbbi különösen az üzleti folyamatok megértéséhez szükséges, hiszen enélkül nem meghatározható sem a use-case, sem az értékpropozíció (value proposition) egy-egy projekt kapcsán.

A “technológiai írástudás” – ahogy a KPMG fogalmaz – pedig kevésbé meglepő módon a blokklánc működésének megértéséhez, és specifikus use-case-ek azonosításához szükséges. Mindezeken túl adatelemzői készségekre is szükség van, hogy a blokkláncból származó, vagy azon tárolt adatokat értelmezni tudjuk.

Idén 33-szorosára nőtt a blokklánc fejlesztői pozíciók száma

Végezetül fontosnak érzik a “hekker-mentalitást” is, hiszen ha ez adott, akkor egy projekt során “több, különböző perspektívából”, is megközelíthető ugyanaz a probléma. Összefogalalva tehát az alábbiakat javasolják:

  • Technológiai írástudás
  • Üzleti ismeretek, üzleti folyamatok átlátása
  • Adatelemzői ismeretek
  • “Hekker” mentalitás

Az nem derült ki a cég közleményéből egyértelműen, hogy egy projekten dolgozó csapatban megtalálható készségekre utalnak, vagy egy-egy konkrét személynek ajánlott a fentiekkel együttesen rendelkezni. Mindenesetre ha ezen a területen kívánunk elhelyezkedni fejlesztőként, akkor érdemes az üzleti folyamatokban is elmerülnünk, ha pedig menedzserként, üzletfejlesztőként dolgozunk, akkor a blokklánc működését érdemes tanulmányoznunk.

Tervezed, hogy a blokklánc-iparban helyezkedsz el?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

Csatlakozz Discord csatornánkhoz, ahol a blokklánc-ipar és a kriptopénzek kapcsán is beszámolunk a munkaerőpiac fejleményieről, ne maradj le erről sem!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img