Mi történik, miután kibányásztuk az összes bitcoint?

spot_img

Amint azt a Kripto Akadémia rendszeres olvasói, és általában mindenki, aki foglalkozik kriptopénzekkel jól tudja: a bitcoin mennyisége véges, 21 millió létezhet, egyetlen dekával sem több. Azt is jól tudjuk, hogy bitcoin bányászat útján születik, ebből a két gondolatból joggal következik a kérdés:

mi történik, miután kibányásztuk az összes bitcoint?

Vajon a tranzakciós díjak kellő motivációt jelentenek majd a bányászoknak ahhoz, hogy továbbra is hitelesítsék a rendszerben történő tranzakciókat? Mennyi bitcoint bányásztunk már ki? Mikor bányásszuk ki a legutolsót? Akkor már végre valósággá válnak azok a repülő gördeszkák a Vissza a jövőből?

Több mint 83%-a az összes bitcoinnak már ki lett bányászva, 2040-re eljutunk 99%-ig, sőt, azon is túlra.

A korlátozott készlet a bitcoin talán legfontosabb tulajdonsága, lehetetlen további bitcoint létrehozni, szemben a fiat pénzekkel, amikből gombnyomásra állíthatunk elő tetszőleges mennyiséget. De mégis mihez kezdenek majd a bányászok, ha minden egyes bitcoin kibányászásra került már, nem maradt több, amit megfejtett blokkokért kaphatnának?

A válasz természetesen a tranzakciós díjakban keresendő.

Jelenleg ha léterjön egy új blokk, akkor az így keletkező bitcoin, és a tranzakciós díj jelenti a bányász bevételét, ez az a jutalom, ami arra ösztönzi a bányászokat, hogy a rendszer kiszolgálásán dolgozzanak, helyesen járjanak el, védjék a hálózatot. Az időben előrehaladva a tranzakciós díjak egyre jelentősebb részét fogják képezni a bányászok bevételeinek, mígnem eljutunk ahhoz a ponthoz, ahonnan a tranzakciós díjak jelentik a bányászok egyetlen bevételét.

A tranzakciós díj önmagában azért lehet kielégítő bevétel egy bányász számára, mert az időben előrehaladva a véges mennyiségű bitcoin értéke növekedni fog.

A bitcoin értékével együtt a tranzakciós díj értéke is emelkedik, felmerül a kérdés, hogy ez nem hátráltatja-e a bitcoin terjedését, széleskörű használatát, de ez egy másik probléma, nem tartozik a jelen cikk témájához. Bár előreláthatólag a tranzakciós díjak az emelekdés után is lényegesen alacsonyabbak lesznek, mint a fiat pénzek esetében.

A kibányászott bitcoinról való átállás a tranzakciós díjra, mint egyetlen bevételi forrásra nem lesz gyors folyamat. Ráadásul rengeteg egyéb tényező is közrejátszik, senki sem látja át pontosan a folyamatot, a mai tudásunk alapján azonban úgy tűnik, nem okoz majd jelentős problémát az, hogy a bitcoin teljes mennyisége ki lett bányászva. Ezt követően ugyanis a tranzakciós díjakból fognak élni a bányászok.

Mondd el a gondolataid a fenti kérdéskörről egy komment formájában!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img