Már több mint 5000 BTM várja az érdeklődőket világszerte

spot_img

Korábban beszámoltunk már a bitcoin, és az “általánosabb”, több kriptopénzt is kínáló ATM-ek globális helyzetéről, most ismét foglalkozunk a témával, hiszen mérföldkőhöz érkeztünk, a kriptopénz ATM-ek globális száma meghaladta az 5000 darabot. Ha “lélektatninak”, vagy komoly jelentőségűnek még nem is nevezhetjük ezt az értéket, a fejlődés megkérdőjelezhetetlen.

A Coin ATM Radar összefoglalója szerint jelenleg pontosan 5006 gépnél járunk, a kontinensek, és országok szerinti megoszlás alább, az interaktív ábrát pedig itt lehet részleteiben is megtekinteni. A kriptopénzekre szakosodó média önálló elnevezéssel is megjutalmazta már ezeket a gépeket, a bitcoin ATM félhivatalos, új elnevezése: BTM.

A kriptopénz ATM-ek megoszlása kontinensek, országok szerint.

Még mindig az USA vezet az országok közötti, kevésbé kiélezett versengésben a legtöbb BTM címéért, júniusban globálisan 150 telepítés történt nagyjából hat minden egyes nap. Nem olyan egyértelmű, hogy pontosan mit nevezünk BTM-nek, vannak a klasszikus, fiat pénz ATM-ekhez hasonló méretű eszközök, adottak a kisebb, fali gépek, amiket kioszkokban, és egyéb helyszíneken helyeznek el.

Napi 11 új kriptopénz ATM áll szolgálatba

A BTM-ek számának növekedése ütemes ugyan, de visszaeséseket is mutat a terület, Vancouver városa például nemrég az eszközök teljes tiltását fontolgatta. Visszatérve az egyes ország “helyezettségére”, az USA dominanciája megkérdőjelezhetetlen, 3229 géppel toronymagasan vezetik a listát, a második helyezett, Kanada is csupán 687 géppel rendelkezik, a harmadik, Ausztria 267-el.

Vancouverben bitcoin ATM tiltás jöhet

A listán negyedik Egyesült Királyság az utolsó ország, mely a százas nagyságrendbe eső BTM darabszámmal rendelkezik, pontos értékük: 249. Az őt követő Spanyolországban már “csak” 89 helyszínen vásárolhatunk bitcoint, vagy más kirptopénzt, tipikusan ethereumot, esetleg litecoint.

Több tucatnyi országon kell átverekednünk magunkat, hogy eljussunk azokhoz, akiknek tíznél kevesebb gépük van, a lista tanúsága szerint az első ilyen ország Malajzia, egészen pontosan 9 géppel. Külön érdekesség, hogy hazánk 25 BTM-el szerepel a listán, holott szerkesztőségünk tudomása szerint 15 körül jár 2019 júniusában a magyarországi gépek száma.

A lista hitelessége felvet néhány kérdést, életszerűtlennek tűnik például, hogy technológiai fejlettségéről, a kriptopénzek iránti nagy érdeklődéséről is ismert Dél-Koreában csupán egyetlen egy kriptopénz ATM árválkodjon. A Coin ATM Radar egyik érdekessége, hogy kínálnak egy ATM ROI kalkulátort, megadhatunk olyan sarokszámokat, mint a helyszín bérleti díja, a gép jutaléka és egyebek, már látjuk is, hogy mennyit kereshetünk.

Szinte minden lehetséges, és logikus vonatkozását a BTM iparnak grafikonra rajzolják a szerkesztők, így született például a BTM gyártók kihelyezett gépeinek időbeli alakulását bemutató grafikon is, mely érdekes összefoglalóját adja a gyártók közötti versengésnek, egyben a gép darabszám alakulását is jól szemlélteti:

BTM darabszám alakulása időben, gyártók szerint.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img