Deutsche Bank elemzési és stratégiai vezető: A kamatcsökkentések miatt is emelkedik a Bitcoin

spot_img

Érdekes interjúra bukkantunk mindenki kedvenc gazdasági médiuma, a CNBC (/s) jóvoltából.  Jim Reid, a DB nemzetközi “tematikus kutatási és hitelstratégiai” vezetője szerint a világ néhány legnagyobb gazdaságának központi bankjai a következő időszakban tovább fogják csökkenteni a jegybanki alapkamatot, ezzel pedig alternatív eszközökre irányítják a reflektorfényt.

A kamatcsökkentés olcsóbbá teszi a vállalatok és a lakosság számára a hitelfelvételt, de megtakarításra (banki, állampapírba történő lekötésre) nem ösztönöz, hiszen olyan alacsonyak a kamatok, hogy annál még az infláció is többet visz el. Európában egyébként negatív banki kamatok is előfordulnak, például Németországban a 100 000 EUR feletti összegek “tárolására” már 0.4%-ot kell fizetni a banknak.

A készpénzre is negatív kamatokat vetnének ki az IMF elemzői

Az amerikai elnök rendszeresen ekézi a jegybankként funkcionáló FED-et, hogy ideje lenne végre kamatcsökkentésről beszélni. Az amerikai gazdaság mindenkori csúcson van, ezért további fűtőanyagra van szüksége a szárnyaláshoz:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1143140105076563970

Az alacsony kamatok mellett persze nemcsak a hitel olcsó, hanem a tőzsde is szárnyalhat. Hiába járnak az amerikai piacok most is tíz éves csúcson, nincs hová vinni a rengeteg pénzt a jól teljesítő (átlag évi 7%) vállalati részvényekből. A nemzetközi bizonytalanság aztán végül Trump elnök erősködése ide vagy oda, megtenni látszik hatását: A jegybank elnöke a héten a nemzetközi helyzet fokozódásáról beszélt, és arról, hogy egy “csipet megelőzés többet ér egy kiló orvosságnál”. Ebből az elemzők arra következtetnek, hogy júliusban 0.25%-os kamatcsökkentés következhet az USA-ban.

A CNBC stúdiójában az EU-s gazdasági helyzetről, majd a dollár gyengüléséről kérdezték a fent már említett Jim Reid Deutsche Bank fejest. A riporter a FED és az amerikai-kínai kereskedelmi háború említésével a geopolitikai bizonytalanságra (Irán, Venezuela) terelte a szót, és megemlítette az arany komoly emelkedését, és a 6 éves ellenállás szint áttörését.

Az aranyról szóló kérdésre azonban Reid azonnal a bitcoinról kezdett beszélni, mely április óta 180% pluszban járt akkor. Az emelkedés egy részét a Libra projekt legitimizáció növelő hatásának tudja be, azonban szerinte főleg a jegybankok agresszív politikájának köszönhetően válnak egyre vonzóbbá az alternatív eszközök. Mivel a jegybankoknak – a már most padlón lévő kamatok miatt – nincsen mozgástere emelésre a stabilitás veszélyeztetése nélkül, így ez a trend a jövőben is folytatódhat.

Kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókért, tippekért, közös ötletelésért csatlakozz a Kripto AkadémiaDiscordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img