A készpénzre is negatív kamatokat vetnének ki az IMF elemzői

spot_img

A készpénzre kötelezően kirótt negatív kamat bevezetésével kacérkodik blogbejegyzésében a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF elemző írása azt fejtegeti, hogy a központi bankoknál már most is bevett szokás a kamatok mértékének időről-időre történő csökkentése, hogy megtakarítás helyett ezzel is költekezésre és a gazdaság élénkítésére ösztönözzék a piac szereplőit.

Adataik alapján, egy válságot követően a kamatok 3-6%-os visszavágására van szükség, ám erre ma már a legtöbb országnak csak akkor van lehetősége, ha negatív tartományba vezeti át azok mértékét. Németországban például a 100 000 Euró feletti pénzbetétekre már most is mínusz 0.4%-os kamat jár, tehát csak garantált értékvesztés mellett helyezhetőek el ennél nagyobb összegek a pénzintézetekben.

Kamatok 0% fölött és alatt

A valutaalap szerint problémás, hogy az emberek jelenleg még készpénzben is tarthatják pénzüket és így mentesülhetnek a betétekre kirótt büntetések alól, ezért azt szeretnék, ha minden valutának létrejönne egy e-pénz verziója is, amit központilag mindig tetszőleges mértékű negatív kamattal lehetne sújtani és ami alól senki sem bújhatna ki. A helyi e-valuták és a készpénz között szintén bevezetnének egy váltóárfolyamot, amivel így a készpénzre is kivetíthetővé válna ez a fajta gazdaságélénkítési stratégia.

Évi 6.2%-os Bitcoin és Ethereum kamatot kínál a BlockFi

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img