Kongresszusi képviselők levele: Álljon le a Libra fejlesztése!

spot_img

A kongresszusi Fizetési Szolgáltatások Bizottság elnökének nevével fémjelzett, öt másik bizottsági elnök és 30 érdekképviseleti csoport által aláírt nyilt levelet tegnap a Facebook és Mark Zuckerberg CEO mellett egy rakat hatóság is megkapta. Néhány szóban összefoglalva arról van szó, hogy nemzetbiztonsági és adatvédelmi aggályok miatt a Libra fejlesztésének azonnali felfüggesztését kérik a Kongresszustól.

A levél azzal nyit, hogy nem csak az amerikai, de a más országok és nemzetközi szervezetek szabályozói rendszere sincs felkészülve a Libra által támasztott nemzetbiztonsági, fogyasztóvédelmi, adatvédelmi, vállalati befolyást és monetáris politikát érintő kérdések megválaszolására. A levél aláírói szerint a Libra értékajánlata túl “veszélyes” ahhoz, hogy a projekt továbbhaladását engedélyezni lehessen.

Hat témában fogalmaztak meg témánként 4-5 kérdést, amelyre választ várnak:

  • Kormányzás – Átláthatóság, Libra döntéshozatal, Kapcsolat nemzetállamokkal és nemzetközi szervezetekkel
  • Nemzeti szuverenitás – Hatás a nemzetállamok monetáris politikájára
  • Bűnüldözés és adózás – Szokásos pénzmosással és adóelkerüléssel kapcsolatos kérdések
  • Fogyasztóvédelem – Nemzeti szabályozások egy nemzetközi pénzügyi termékre, stabilitás
  • Személyes adatok védelme – A felhasználók tranzakciói ki ismeri meg, és mi garantálja, hogy nem él vele vissza a Fb
  • Verseny és rendszerszintű kockázat – Milyen veszélyt jelent a nemzetgazdaságokra egy felskálázott Libra. Milyen hátrányba kerülnek a versenytársak, ha a felhasználókat behúzták a zárt rendszerbe

Szeretnék egy igazán mókás dolgot kiemelni a levélből: “A Libra terve egyértelmű és rejtett igéreteket tartalmaz a fogyasztók felé – például hogy az értéke stabil marad – de mi gátolja meg a Libra Association-t [a projekt mögött álló svájci egyesület] hogy megváltoztassa a projekt alapelveit, például hogy csökkentse a Libra értékét vagy mikro illetéket vessen be a tranzakciók megadóztatására?” Ezt kérem úgy hívják, hogy infláció, és minden nemzetállam adóztatja vele pluszban a polgárainak megtakarításait. Az USA-ban éppen évi 2%-ba kerül a létezés. Amit szabad Jupiternek…

Itt a Facebook pénze: Libra

A Facebook egy szűkszavú közleményben reagált, hogy örömmel együttműködnek a hatóságokkal, és egyébként – mint ahogy természetesen a fenti levél szerzői is tudták – július 16-17-én vesznek részt a Libra projekttel kapcsolatos kongresszusi meghallgatáson.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img