Golem (GNT): egy gyönyörű barátság kezdete?

spot_img

A Golem egyike volt, a 2016-ban induló ICO-láz felkapottabb projektjeinek. A lengyel csapat a tokenek értékesítéséből 820 000 Ethereumos bevételre tett szert, ami akkoriban 8 millió dollárt ért (ma viszont már 240 milliót érne). A GNT egy felhőszolgáltatásokhoz hasonló alternatíva létrehozását tűzte ki célul, ahol bárki bérbe adhatná számítógépének fel nem használt erőforrásait.

A fejlesztési terv első nagyobb állomása tavaly készült el és ált élesbe az Ethereum blokkláncon. Ez volt a Brass Golem (réz gólem), aminek köszönhetően a rendszer már képessé vált arra, hogy kezelni tudjon egy számítógépes grafikák (CGI) modellezéséhez használható, számítási kapacitások adás-vételére alkalmas piacteret. Bár ennek létrehozása anyagi szempontból nem váltotta be a hozzá fűződő reményeiket és nem fedezte a fejlesztés költségeit, a csapat büszke volt az első decentralizált erőforrás piac létrehozására.

A Brass-on végzett utolsó simítások után, várhatóan idén ősszel vágnak neki a következő fázisnak, a Clay Golem-nek (agyag gólem), ami szélesebb felhasználói rétegek számára teheti majd hozzáférhetővé a korábban már létrehozott infrastruktúrát. A fejlesztés hosszútávú biztosítása, azonban bevételi források nélkül problémákhoz vezethet, ennek elérésére pedig két különböző megközelítéssel álltak elő a csapat tagjai.

Az egyik csoport egy teljesen profitorientált vállalkozássá való átalakulásban látja a jövőt (Golem Foundry), míg a másik egy nonprofit alapítványként (Golem Foundation) folytatná tovább. Ez utóbbi sokkal merészebb és kockázatosabb döntések meghozatalára is lehetőséget adna, például nyitna az anonimitást lehetővé tevő megoldások felé, amitől a közösségi támogatás növekedésére számítanának. Noha mindkét csoport célja a Golem felvirágoztatása lenne, az elvi különbségek miatt végül a válás mellett döntöttek.

2017-ben a Zcash csapatának tagjai intettek hasonló körülmények között búcsút egymásnak. A ZEC fejlesztését végző The Electronic Coin Company és a nonprofit Zcash Foundation között azonban azóta is egyfajta belső harc dúl és nézetkülönbségeknek (profitorientáltság vs. az anonimitás mint emberi jog fontosságának képviselete) egyes vélemények szerint a ZEC fejlődése issza meg a levét. Reméljük, hogy a Golemnél az eltérő álláspontokat sikerül majd valamilyen konstruktív együttműködés medrébe terelni.

A projektet magát tehát egyelőre még korántsem fenyegeti a megszűnés veszélye. A csapat eddig gondosan bánt a rendelkezésére álló pénzzel és még évekig működhet tovább külső források bevonása nélkül is. Decemberben a Coinbase-re is sikerült felkerülniük, amit egyfajta szakmai elismerésnek is tekinthető és 90 millió dolláros piaci részesedésüknek köszönhetően, jelenleg is a 100 népszerű kriptopénz közé tartoznak.

Kevés olyan kriptós fejlesztés létezik, aminek a lényegét a hétköznapi emberek is könnyedén megérthetik, de a saját számítógépünk erőforrásainak bérbeadását lehetővé tevő Golem éppen ezek közé tartozik, ami nagy előnyt jelenthet majd jövendő felhasználóik megszólításában. Ha pedig eddig még nem tettétek meg, érdemes egy pillantást vetnetek a fentebb látható bemutatkozó videójukra is, amit sok más kriptós anyaggal ellentétben, egyáltalán nem az unalomig ismert audiovizuális sablonokból raktak össze. Látszik rajta, hogy az elkészítése során igyekeztek odatenni magukat a srácok.

A Golem (GNT) tokenjei forint ellenében a MrCoin oldalán is megvásárolhatóak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img