Októberben jön a Telegram kriptopénze, a Gram

spot_img

Az ICO “történelem” sikeres, sőt, kimagaslóan sikeres projektjei közé tartozik a jól ismert üzenetküldő applikáció, a Telegram elsődleges érmekibocsátása. Ellentmondásosak a hírek annak kapcsán, hogy pontosan mennyi tőkét gyűjtöttek, van, aki 850 millió dollárról beszél, van aki 1,7 milliárdról. Bár tény, és való: az ICO mellett klasszikus tőkebevonás is történt, ez okozhatja az eltéréseket az egyes források között.

A Telegram fontos szerepet játszik a globális kriptopénz-közösség életében, népszerű eszköze a kommunikációnak, és a helyi csoportok létrehozásának egyaránt. A szolgáltatás már önmagában az alapítója miatt is érdekes, az orosz Pavel Durov azután hagyta el önként hazáját, miután az általa alapított, és óriási sikereket elérő közösség oldal, a Vkontakte a hatóságok célkeresztjébe került, az oldal “megregulázása” volt a cél.

A Telegram-al sem lopta be magát a – diktatúrába hajló – hatóságok szívébe, hiszen egy titkosított üzenetküldést biztosító eszközről van szó. Az ICO 2018 februárjában indult, a projekt esszenciáját jelento gram token azonban még nem jelent meg. Ha minden jól megy, idén októberben vége a várakozásnak, a befektetőkhöz, és a “piachoz” kerül végre a kriptopénz.

A Libra-hoz hasonlóan a Gram célja, hogy globális, könnyen kezelhető pénzzé váljon, ám a piacvezető közösségi oldal projektjével ellentétben a teljes decentralizáció jegyében születik, és működik majd az eszköz. Maga a Telegram sem rendelkezik majd kontrollal a kriptopénz felett az ígéretek szerint, a Telegram Open Network a világban szétszórt csomópontokból áll majd, hasonlóan a Bitcoin rendszeréhez.

A tőkebevonás során a befektetők között szerepeltek orosz szervezetek, a Lightspeed Capital, és a Benchmark, október 31-ig kell megkapniuk a maguk gram “mennyiségét”, ellenkező esetben a Telegram kénytelen lesz visszatéríteni a befektetéseket. A következő hetekben indul a tesztnet, ha minden jól megy még ebben az évben kereskedhetnek bizonyos kriptopénztőzsdéken a gram-al a tulajdonosok.

Érdemes lesz gram-ba fektetni?

Ellentmondásosak a hírek, miszerint hol lehet majd kereskedni a kriptopénzzel, felmerült a Liquid kriptopénztőzsde, mint támogató, azonban erről a hírről kiderült, hogy nem kellően megalapozott. Az mindenesetre biztos, hogy jelentős – legalábbis a legtöbb projekthez képest jelentősebb – figyelmet fog kapni a közösségtől a gram, a következők miatt:

  • óriási tőkét gyűjtöttek, ez önmagában figyelemfelkeltő, miután elindult a kriptopénz
  • a Telegram önmagában jól ismert, és népszerű a közösségben
  • az alapító személye önmagában figyelemreméltó, az a kriptopénzre is jótékony hatással lehet
  • a kis- és nagybefektetők komoly reményekkel néznek az indulás elé, ez szintén további vásárlásokhoz vezethet
  • az üzenetküldő applikáció 365 millió felhasználóval rendelkezik világszerte
  • a felhasználók napi 15 milliárd üzenetet küldenek

Arra a kérdésre, hogy miért “nem” lesz jó, pontosabban sikeres befektetés a gram a válasz az, hogy a valóban jelentős felhasználói bázisa eltörpül a Facebook felhasználószáma mellett, ha a Libra valóban elindul, akkor rengeteg figyelmet, ezáltal tőkét vonhat el a gram-tól. Egyelőre nem látszik, hogy mi lesz a gram egyedisége, mi lesz az a uce-case, ami kiemeli a kriptopénzek sokaságából.

Mindezek ellenére érdemes lesz figyelemmel kísérni a gram életét, akár kis összegű befektetéssel is élni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img