Most már tényleg halott az ICO

spot_img

Elég sok mindent megéltünk már ezen a piacon. A 2017-es mánia csúcsán ömlött a pénz nem csak a bitcoinba, de az ICO projektekbe is. Akkor még elég volt egy honlap, egy közepesen jól összeollózott whitepaper és pár világmegváltó ígéret ahhoz, hogy több millió dolláros tőkéhez jusson egy csapat. Ezt aztán vagy jól használtak, vagy nem – de általában az utóbbi.

A 2018-as év során világossá vált, hogy rengeteg komolytalan, vagy egyenesen csaló projekt kapott komoly tőkét. Az árfolyamok a beígért szárnyalás helyett beestek és a túlnyomó többségük azóta sem tért magához. A kriptopénzes sajtó arról kezdett cikkezni, hogy az ICO piac fejlődik, egyre érettebb lesz, és szépen lassan kinövi a gyerekbetegségeit.

2019-ben már maguk a kriptotőzsdék csíptek le az ICO piacból azzal, hogy saját platformjukra terelték a tőkeemelés folyamatát. Másrészt ebben az évben már a pénzügyi szabályozó szervek is rászálltak rengeteg, egykor ICO-s tőkebevonást lebonyolító csapatra. Főleg az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC járt ennek az élén. Csak a múlt héten megbüntetett két ismertebb társaságot: az EOS és a Sia Network tulajdonosait is, amiért azok engedély nélkül bocsátottak ki értékpapírokat (tokeneket).

A 2019-es év második felére már az a megállapítás is tarthatatlan lett, hogy ez a piac fejlődne – erre utal a LongHash cikke és a mérései. Ezek alapján az ICO piac szinte teljesen eltűnt.

ICO projektek száma 2018-2019

Ennek bizonyítására vessünk egy pillantást a fenti grafikonra, ami az ICO Watch honlap adataiból készült. Már az is elég sokat sejtet, hogy az ICO Watch maga is megszűnni kényszerült idén augusztusban, de ne ragadjunk le itt: az ábrán a listázott ICO projektek száma látható. Amíg a nagy medve piac kezdetén, tavaly májusig simán 100 felett volt a havonta megjelenő ICO-k száma, addig egy évvel később már a 10 darabot sem érte el, majd az utolsó három hónapban szinte a nullára esett a számuk.

ICO-ba áramló tőke

Az ICO-ba fektetett pénzmennyiség grafikonja is hasonló képet mutat. Amíg 2018-ban 7,6 milliárd dollár került az ICO-khoz, addig ebben az évben már csak 338 millió, ami egy 95%-os esést jelent.

A tőzsdék által támogatott IEO modell és exchange token viszont tovább él, úgy tűnik egyelőre sikeresen: a BNB, a Huobi Token és a KuCoin Shares hozamai az év nagy részében megelőzték a bitcoinét is.

Még ha a maradék, jelenleg is ICO-t futtató kriptós projektek tényleg hasznosabbak vagy jobb üzleti modellel bírnak, nagyon úgy tűnik, hogy mint tőkeemelési módszer, az ICO 2020-ra már megszűnik létezni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img