Blokklánc alapú ellátási lánc szavatolhatja az Európából Kínába érkező élelmiszerek biztonságát

spot_img

Ma délelőtt írta alá Franciaország és Kína azt a kereskedelmi megállapodást, aminek értelmében 20 francia cég kezdhet el élelmiszereket importálni az ázsiai országba. Az egyezményben az olyan különlegességek mellett, mint például a Cognac, francia szárnyasok és sertések behozataláról is megegyeztek. Kína egy 17 évvel ezelőtti sertéspestis járvány után tiltotta be a francia vágóállatok importját, amit most a két ország vezetője által aláírt szerződéssel oldottak fel.

A mai nap folyamán Kína az Európai Unióval is kötött egy megállapodást, melynek értelmében 100 európai földrajzi árujelző került védelmi oltalom alá. Ez azt jelenti, hogy az olyan különleges árucikkek, mint például a Roquefort vidékről származó sajtok, vagy az ír whiskey-k különleges védelmet fognak élvezni, és a Kínával történő kereskedésük során mindent el fognak követni, hogy azok eredetiségét garantálni tudják.

“A földrajzi árujelzővel ellátott uniós termékek valódi sikertörténetet jelentenek, és világszerte egyre nő irántuk a kereslet. A fogyasztók mindenütt a világon megbíznak a földrajzi árujelzők uniós osztályozási rendszerében, mert tudják, hogy a termék eredete és minősége garantált, és így hajlandóak magasabb árat fizetni értük, ami növeli termelőink bevételét. A Kínához hasonló globális kereskedelmi partnerekkel való szoros együttműködés mindenki számára előnyös: jobb helyzetbe hozza termelőinket és mezőgazdasági vállalkozásainkat; szorosabb kereskedelmi kapcsolatokat épít ki a hasonlóan gondolkodó piaci szereplők között; és a fogyasztók számára is előnyökkel jár.”

Az EU kereskedelmi biztosa, Franciaország és Kína elnöke, valamint a kínai gazdasági miniszter

A rendszerről megjelenő első hírek alapján nagy a valószínűsége annak, hogy blokklánc alapú ellátási láncok garantálhatják majd ezeknek a termékeknek az eredetiségét, ugyanis olyan csomagoláson elhelyezett QR kódokról lehet szó, amiket leolvasva ellenőrizhető lesz az árucikkek életútja, valamint azok feldolgozásának, és szállításának körülményei.

Ugyancsak árulkodó, hogy tegnap a szintén az ellátási láncokban érdekelt Vechain európai igazgatója tett közzé egy érdekes üzenetet, miszerint:

A malacok már elindultak Sanghajba, én a következő géppel megyek. Úgy látom a hús már meg is érkezett.”

Az ezt követő link a most zajló, 2. Kínai Import Expo 2. napjának programjára mutatott, ahol az aláírt egyezmény apropójaként Kína és Franciaország vezetője is tiszteletét tette és amit a kínai elnök beszédével nyitottak meg. A rendezvényen holnap közös sajtótájékoztatót fog tartani a Vechain, a világ egyik legnevesebb minőségbiztosítással foglalkozó vállalata, a DNV GL és több, élelmiszeriparban és ellátási láncok biztosításában érdekelt vállalkozás is. A fentiek tükrében valószínűsíthető, hogy a VET valamilyen formában részese lesz a ma aláírt nemzetközi megállapodásoknak.

Néhány napja számoltunk be arról, hogy a cég a világ 2. legnagyobb alkoholos italokat forgalmazó vállalatával is partnerségre léphetett.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img