Nem lesz magasabb az ár, attól, hogy többen használnak egy blokkláncot

spot_img

Egy kevésbé spekulatív piacon úgy gondolhatná az ember, hogy az adott termék, eszköz, vagy áru annál kelendőbb, minél több használója vagy felhasználója van. A kriptopénzek piacán ez persze nem pont így működik. De akkor hogyan? Milyen kapcsolatban áll az árfolyam a hálózat aktivitásával? Ennek járt utána legújabb cikkében a LongHash, aminek az eredményeit most  ismertetjük.

Ahhoz, hogy fel tudják mérni az adott hálózat aktivitását, a LongHash a Coin Metrics adatbázisát vette alapul, ahol a stabilcoinok kivételével a top 18 coint vizsgálták. Minden coinhoz tartoznak napi árfolyamadatok és egy aktív, használatban lévő címeket tartalmazó mutató, ami azokat a tárcákat listázza, amelyek naponta legalább egy tranzakcióban részt vettek.

Annak a megállapításához, hogy két adatsor együtt mozog-e és van-e köztük korreláció, a Pearson koefficienst vették alapul. A Pearson koefficiens egy bevett statisztikai adat az együttmozgás mértékének feltérképezésére.

Az értéke egy szám -1 és 1 között. A -1 jelenti a tökéletes negatív korrelációt, vagyis amikor a két számsorból az egyik növekszik, a másik mindig csökken. Az 1 jelenti a tökéletes pozitív korrelációt, ekkor ha az egyik számsor növekszik, a másik számsor is vele együtt nő. -0.7 vagy 0.7 alatt és fölött beszélhetünk erős korrelációról, -0.3 és 0.3 alatt és fölött pedig gyenge együttmozgásról.

Korreláció az árfolyam és aktív tárcák száma között 1 és -1 között a Pearson együttható szerint.

Ahogy a fenti grafikonon látható, néhány kriptopénz esetében megvan az erős együttmozgás – vagyis amikor az árfolyam felmegy, növekszik az aktív tárcák száma is. Ezek a bitcoin, a litecoin, a link és a NEO. Az eredmény arra utal, hogy amikor sok felhasználó használja ezeket a hálózatokat, az árfolyamok is felfelé tendálnak.

A top 18 között nem volt olyan kriptopénz, ami lényeges negatív korrelációt mutatott volna. Ellenben elég sok volt az olyan coin, ami nem mutatott mérhető korrelációt árfolyam és aktív tárca között. Ilyen volt a BSV, az XLM, a TRON, a TZX, az ETC, a MAKER, a XEM és a BAT is. Ezeknél a tokeneknél az árfolyamok megugrása nem korrelál az aktív tárcák számával.

/LongHash/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img