Alig volt rosszabb nap a BTC történetében, de ez most kezd megváltozni

spot_img

Nagyjából 7000 dolláron kereskedtek az elmúlt napokban a legnagyobb kriptopénzzel. Bár az idei, nyáron érintett csúcshoz képest ez egy visszalépés, a bitcoin több mint tíz éves történetében csak 410 olyan nap volt, amikor ennél magasabb számot mutatott a napi záráskor a bitcoin grafikonja.

2009 január 3-án indult be a Bitcoin hálózata élesben, azóta 3978 nap telt. A tény, hogy csak 410 ennél rosszabb nap volt, nem is hangzik olyan rosszul. Vagyis elmondható, hogy a bitcoin jó befektetés volt az összes nap közel 90 százalékában.

Persze ez így nem fedi a teljes képet. A „vesztes” napok (vagyis amikor 7000 dollár alatt volt) az utóbbi időszakban futottak fel igazán. Júliusban a vesztes napi zárások száma még csak 60 volt. Az azóta eltelt három hónapban már meghétszereződött ez a szám és 410-re ugrott fel. De lássuk inkább a grafikont, azzal egyértelmű lesz:

A grafikon az adott év napjainak eloszlását mutatja annak függvényében, hogy mai árfolyamon számolva veszteséges vagy nyereséges volt-e abban az évben BTC-be fektetni. 2017-ben jelentek meg az első negatív napok, akkor az év 14,7%-ában rossz döntés volt befektetni. Az arány egyelőre nő. A jelenlegi árfolyam 7112$-t jelent. /grafikon: LongHash/

A tény, hogy a mostani árhoz képest is a napok 90%-ában jó befektetés volt a bitcoin nem jelenti azt, hogy a bitcoin tulajdonosok 90%-a is nyereséges lenne. Sokan 2017 után vásároltak először bitcoint – abban az évben, amikor az utolsó két hónapban már bőven 7000 dollár felett járt az árfolyam. Azt is figyelembe kell venni, hogy a legtöbb embert ekkora vonzotta be a kriptopénzek világa, előtte egy sokkal szűkebb közösség arathatta le a babérokat.

Mivel az elmúlt néhány év árfolyamai sokkal magasabban végeztek, mint az azt megelőző hét év árfolyamai, aki későn vásárolt, nagyobb eséllyel ül ma veszteségben. Idén az árfolyam az év 58%-ában állt 7000 dollár felett.

Aki 2017 előtt vásárolt, annak ez idáig még nem volt veszteséges napja, hiszen ha bármikor eladta volna, nyereséggel zárja az ügyletet.

De hányan vannak azok, akik veszteségesek? A LongHash az Into the Block adatelemzéseire hagyatkozva azt állítja, hogy a bitcoin tulajdonosok 56%-a még mindig nyereséges lenne, ha ma adná el a készletét. 8%-uk nagyjából ugyanakkora áron tudná eladni, amekkorán vette és a 36%-uk zárná veszteséggel a kalandot.

Ez milliókat érint, de összegek szintjén nem olyan vészes a helyzet. Becslések szerint mivel a bitcoin tárcák 90%-ában 0,1 BTC található, a legtöbb befektető vesztesége így nagyjából 200 dollár lehet.

Az adatok nincsenek kőbe vésve, nem tudjuk, hogy a negatív trend folytatódik-e vagy sem és az év sem ért még véget: ha 8000 dollárra pattan a BTC árfolyama, a „vesztes napok” száma már csak 300 lenne. Ha a 10 000-et is újra érintenénk, a piros napok már csak 150-et mutatnának.

/LongHash/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img