A Támadó bika története

spot_img

Filmekben, gazdasági, főként tőzsdei beszámolókban gyakran megjelenik egy bika szobor, amiről általában csak annyit tudunk, hogy valahol New Yorkban van elhelyezve, és minden bizonnyal jelképez valamit. Utánajártunk a Charging Bull, vagyis a Támadó bika, vagyis a Wall Street bikája mögötti történetnek, lássuk mit érdemes tudnunk róla!

Alsó-Manhattanben, a Bowling Green Park mellett áll, egy olasz-amerikai szobrász, Arturo Di Modica készítette, mielőtt rátérnénk az alkotás mélyebb jelentésére és mondanivalójára, essünk túl a kötelező adatokon és érdekességeken:

  • 1989 december 15-én, éjjel, az akkor a helyszínen álló tizenöt méteres karácsonyfa alá lett elhelyezve.
  • A 3,2 tonnás alkotás a tőzsde épülete elé került.
  • 3,4 méter magas, 4,9 méter hosszú.
  • Akkor még más volt a közvetlen környék közlekedése, így be lehetett hajtani autóval a helyszínre, a szobrot -értelemszerűen- egy teherautóról emelték le, méghozzá:
  • illegálisan, a városvezetés tudta, engedélye nélkül.
  • A művész a barátait hívta segítségül, bár nem egészen világosak a részletek, hiszen egy 3,2 tonnás tárgy mozgatása némiképp nagyobb kihívás, mint felvinni egy kanapét a panel negyedikre.
  • Di Modica másnap szórólapokon tudatta a városlakókkal, hogy az 1987-es, “Fekete hétfő”-ként ismert tőzsdei krach ihlette a szobrot, az amerikaiak jövőbe vetett hitét fejezi ki.
  • A rendőrség egy napon belül lefoglalta, azonban az emberek megszerették, visszakövetelték, ezért állítottak ki újra, pár utcával arrébb, ott, ahol azóta is áll.
  • A szobor a művész tulajdona maradt, hivatalosan csak kölcsönadta a városnak, 1993-ban felajánlotta megvételre, ám a városvezetés úgy döntött, hogy nem fizet érte.
  • Anyaga bronz.

Azóta olyannyira népszerű, hogy a Szabadságszobor után a második legkeresettebb turistalátványosság lett a világhírű városban, naponta több ezren látogatják meg.

A Támadó bika pontos elhelyezkedése, New York térképén.

Rátérve a mű jelentéstartalmára, nem mást, mint az amerikaiak “can-do” szellemiségét hivatott kifejezni, ahogy említettük, az 1987-es tőzsdei összeomlás ihlette, mondanivalója szerint az amerikai szellem kilábal mindenből, előre tekint, megoldja problémáit, nem hagyja magát legyőzni. Egyben kiállás a válság okai, vagyis a kapzsiság, a kiváltságosság, az önzés és a túlzás ellen, a szobor mégis a pénzügyi rendszer, a tőzsde és a kapitalizmus jelképe lett.

A mű olyannyira nagy, hogy az egyes elemeit külön-külön öntötték, majd összeállították a teljes alakot darabjaiból.

A már említett Charging bull, azaz Támadó bika, és a Wall Street Bull, vagyis a Wall Street bikája elnevezések mellett gyakran használt még a helyszínre utaló Bowling Green Bull elnevezés is, ez egy -amerikai mércével mérve- apró park, ettől északra, Manhattan pénzügyi központjában található.

Di Modica, miközben egy másik, olaszországi bikát etet.

A második, tehát az illegális elhelyezés utáni új helyszínre is csupán ideiglenes engedélyt kapott, azonban a városlakók továbbra is kitartottak mellette, így immár 33 éve várja a bel- és külföldi turistákat, akik előszeretettel fogdossák különböző testrészeit, ezek:

  • a heréje,
  • arca,
  • szarva,
  • hasa.

Nem egyöntetű azonban a szobor népszerűsége, a természetpusztításért a pénzügyi szektort is okoló klímaaktivisták többször tüntettek már körülötte, illetve tavaly egy Trump elnököt szidalmazó férfi egy otthon eszkábált, kalapács-szerű tárggyal, más források szerint egy benjoval csúnyán megsebesítette az állat fejét, amit azóta helyrehoztak:

A tüntetések során előfordult, hogy művérrel öntötték le, 2017-ben azonban művészi értékű “kihívót” is kapott, felállítottak vele szemben egy lányalakot, aki büszkén, bátran állva “száll szembe” a pénzvilággal. Ezt a szobrot azóta eltávolították, egy-két évig azonban a szokásosnál is több látogatót vonzott a helyszín.

Borítóképünk a koronavírus-járvány idején készült, a figyelmeztetések ellenére egy fiatal nő ruha nélkül mászott fel a szoborra.

Az alkotó azóta több, különböző méretű, de az eredetinél kisebb verzióját is elkészítette a szobornak, ezeket gyűjtők és kiállítások vásárolták meg. Az alábbi videóban további érdekességek a bika történetéről, még azt a műhelyt is láthatjuk, ahol készült:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img