Most nehezebb bányászni, mint valaha

spot_img

Rájár a rúd a bányászokra Kínában, a terület egyik vezető államában. Sok tényező, komplex összefüggések, az időjárás, a felezés, a koronavírus-járvány okokzta márciusi gazdasági összeomlás mind nehezítik a munkájukat, a helyzet azonban ahogy -szinte- soha, most sem reménytelen. Mutatjuk miért.

A kínai, egészen pontosan a Kína dél-nyugati részén elhelyezkedő bányák dominálják a globális Bitcoin bányászat 65%-át, több milliárd dolláros üzletről van szó. Éppen ezért nem véletlen, hogy a felezés okozta árfolyamnövekedésben reménykedve az elmúlt egy év során sok új bánya nyílt, még több korábban is üzemelő tette át székhelyét, pontosabban bányáit az ázsiai ország ezen régiójába.

A helyszín nem véletlen, a minden évben jelentkező monszun okozta heves esőzések, pontosabban az azok következtében duzzadó folyóvizek jelentős termelésnövekményt hoznak a vízerőműveknek, ennek megfelelően az áram ára -még tovább- csökken, márpedig ez az egyik legnagyobb kiadási tétel a bányászat során.

Viszont a várakozásokkal szemben a helyzet az, hogy a bányászat nehézsége közel duplájára, a blokkjutalom pedig felére csökkent az elmúlt időszakban. Bár ez utóbbi nem volt váratlan, sőt, a piac egésze tisztában volt azzal, hogy idén májusban elérkezik a Bitcoin harmadik felezése, azonban sokan arra számítottak, hogy a csökkenő kínálat -vagyis a bányászokon keresztül a piacra kerülő mennyiség- hatására az árfolyam növekedni fog.

A bitcoin bányászok harmada feladhatja a felezés után

Ezidáig azonban ez nem történt meg, legalábbbis jelentős, kiugró árnövekedést nem látunk. Persze az is tény, hogy a korábbi felezések után szükség volt akár egy évre is ahhoz, hogy a jelenség éreztesse hatását. Az idei év során azonban az árfolyam(ok) emelkedése helyett eladási hullám jelent meg, méghozzá márciusban, a koronavírus okozta gazdasági bizonytalanság, FUD miatt.

A mainstream piacok összeomlása nem kerülte el a kriptopénzek piacát sem, ez annak ellenére is komoly problémát okozott a piacon, hogy a talpraállás itt gyorsabb volt, mint más területeken. A lényeg azonban az, hogy a bányászok a várt emelkedés helyett egy nem várt összeomlással szembesültek, ez természetesen nagyban megnehezítette, lelassította a profitabilitás elérését.

A blokkjutalom esése következtében a bányászok bevételei mintegy 70%-al csökkentek.

A terahash értékre vetített bevételi érték tavaly még 0,33 USD / TH/s volt, jelenleg 0,1 ugyanez a szám. Arról nem is beszélve, hogy ahogy említettük, a felezés következtében, pontosabban annak hírére óriási érdeklődés mutatkozott az elmúlt év során a bányászat iránt, a versengés növekedett, méghozzá jelentősen.

Már látszik a felezés hatása

Öröm az ürömben, hogy az elektromos áram ára továbbra is alacsony, legalább ez nem jelent újabb kihívást a bányászok számára. Azonban még ez sem változtat azon, hogy a nyereségesség eléréséhez szükséges idő jelentősen megnőtt, hat hónapról akár két évre is.

Az altcoin felezések árfolyamra gyakorolt hatása

Viszont az esőzések nem csupán áldást, egy idő után átkot is jelentenek a bányászok számára. Az hagyján, hogy az idei monszunban már 150 halottat és eltűnt személyt tartanak nyilván, még az sem feltétlenül érinti -közvetlenül- a bányászokat, hogy komoly gazdasági károkat okoz a rengeteg kitelepítés és elpusztított ingatlanvagyon.

Azonban az, hogy a vízerőművek a növekvő esőzések hatására egy idő után lekapcsolják az áramtermelést, hiszen a növekvő nyomás már magát a gátat fenyegeti komoly probléma, hiszen ha nincs áram, az még annál is rosszabb, mint a -helyi viszonyok között- drága áram.

Arról nem is beszélve, hogy az esőzések következtében meginduló földcsuszamlások akár el is pusztíthatnak egy-egy bányát, ahogy arra már volt példa az elmúlt évek során. Bár az is tény, hogy pontosan az előbb említett keserű tapasztalatok miatt ma már jóval tapasztaltabbak, ennek megfelelően óvatosabbak, vagy ha úgy tetszik bölcsebbek a bányászok annak kapcsán, hogy pontosan hova építsenek egy-egy új üzemet.

Három érdekesség a hat nap múlva érkező felezésről

Mindemellett a Coindesk beszámolója szerint a Kínai kormány is presszionálja a bányászokat, méghozzá arra, hogy kihasználják az újonnan épült vízerőművek kapacitásait, az olcsó áramért cserében a profit egy részét át kell adniuk a -helyi- állami képviselőknek.

A jövő azonban biztató a bányászok számára, hiszen a piac fejlődik, a hangulat az idei év kedvezőtlen eseményei ellenére is pozitív, mi sem igazolja ezt jobban, mintsem az, hogy néhány nappal ezelőtt ismét átléptük a tízezer dolláros, lélektani határvonalat, sőt a tizenegyezret is, most pedig már csak az a kérdés, hogy túljuhatunk-e akár a tizenkétezren is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img