Calexit és Akon City: önállósági törekvések kripto támogatással

spot_img

Csak remélni tudjuk, hogy nem végelegesen, de 2020 során biztosan felbolydult a világ, jó alaposan felkavarták az eddig is meglehetősen zavaros “vizét” a nyugati társadalmaknak az év eseményei. Koronavírus, George Floyd halála, gazdasági- és szociális egyenlőtlenségek, a közösségi média kedvezőtlen hatásai, fake news és egyebek. Nem csoda, hogy egyre többen gondolják úgy, jó ötlet lenne önállósodni, új államokat, városokat létrehozni, tiszta lappal indulni.

Ezek a törekvések gyakran a kriptopénzekben látják leendő gazdaságuk alapját.

“Yes California” néven indult nemrég egy mozgalom, melynek felett szándéka, hogy az USA nyugati állama önálló, az anyaországtól elszakadt országként folytathassa életét. A brexit mintájára külön fogalom is született már a jelenség leírására, “calexit” néven utalhatunk a folyamatra, aminek a kimenetele egyelőre erősen kétséges.

Az azonban biztos, hogy felkértek egy blokklánc szakértőt, hogy megtudják, lehetséges lenne-e egy bitcoin, vagy más kriptopénz alapú gazdaság, ami a sokat emlegetett Universal Basic Income (UBI), vagyis az általános, alanyi jogon járó alapjövedelem módszerével is élne.

Itt azonban nem állnak meg a törekvések (vagy inkább álmok), ingyenes egészségügyet, oktatást is meg kívánnak valósítani a leendő új ország alapítói, mondván, hogy a gazdasági szabadságot nem sikerült megeteremtenie az USA kormányzatának a napfényes államban.

Kalifornia állam a világ ötödik legnagyobb gazdasága.

A mozgalom bemutatkozó oldala szerint még bő 600 000 aláírásra van szükségük, hogy valóra válhasson az elképzelés, ha minden terveik szerint alakul, akkor 2024 során kerülhet népszavazásra Kalifornia kiválása az USA-ból, hogy ez mennyire tűnik életképes, vagy akár “jó” ötletnek, azt mindenki ítélje meg maga.

Akon City: képregényből lehet valóság

Kaliforniára még visszatérünk, előtte azonban beszélnünk kell egy másik kriptopénz “alapú” területről, legalábbis egy másik álomról, ami -valamilyen formában- még akár valósággá is válhat. A sikeres zenész, Akon, polgári nevén Aliaune Damala Badara Akon Thiam szenegáli születésű, Amerikában befutott zenész, aki nemrég egy futurisztikus város tervével állt elő, melyet szülőhazája tengerpartjához közel építene fel.

Akon city

Sokak szerint a nagy sikerű Fekete Párduc képregényadaptációból megismert Wakanda városa elevenedik majd meg, az mindenesetre biztos, hogy nemrég hat milliárd dollárnyi tőkét kapott a projekt, kérdés, hogy ez mire lesz elegendő. Rövid guglizásunkból kiderült, hogy egy emeletnyi felhőkarcoló nagyjából 10-15 millió dollárba kerül, de egy 80 emeletes épület könnyedén elérheti az egymilliárd dolláros teljes költséget is.

Ennek megfelelően furcsán hat, hogy a látványtervek sok tucat felhőkarcolót ábrázolnak, holott hat milliárd dollárnyi tőke -magasságuktól függően- legfeljebb hat, legjobb esetben is csupán tizenkét, szokatlanul alacsony, a felhőkarcoló fogalmát már csak alulról súroló épületek esetében 24 darab valósítható meg. Az utakról, infrastruktúráról, egyebekről nem is beszélve.

Wakanda város a Fekete Párduc című képrefényadaptációban 

Az mindenesetre biztos, hogy Akon saját kriptopénzzel is rendelkezik, az Akoin néven ismert érme a “One Africa, One Koin” szlogennel operál, a CoinMarketCap adatlapjáról megtudtunk, hogy az úgynevezett “untracked listing” kategóriába esik, ennek megfelelően az aggregátor követi, de mégsem. Ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy szerepel az adatbázisukban, azonban nincs feltüntetve sem a jelen, sem a korábbi árfolyama, hogy ennek mi értelme van ebben a formában, azt nekünk nem sikerült átlátni.

A tervezett város bemutatkozó odlala itt látható, nem tudhatunk meg túl sokat a részletekről, az azonban kiderül, hogy hét kerületre osztanák a területet, köztük rekreációs, edukációs, üzleti, lakó, és egyéb részekre, mindez valóban nem lenne említésre méltó, ha nem kaptak volna jelentős tőkebefektetést.

Az alapkő letétele.

A Forbes például egyenesen “kriptopénz város” jelzővel utal a tervre, hosszasan be is számoltak a fejleményekről, kiemelve, hogy a szenegáli, és általában az afrikai pénzintézetek szkeptikusan fogadták a kriptopénz alapú, új gazdaság ötletét. A város első üteme 2023-ig készül el, majd 2024-2029 között a második, utakkal, kórházi épületekkel kezdenek, majd iroda- és lakóépületekkel folytatják.

Elkanyarodva a kriptopénz alapú gazdasággal üzemelő futurisztikus afrikai várostól, és visszatérve a némiképp kézzelfoghatóbb kaliforniai függetlenségi törekvésekre, 2015-ben indult a “folyamat”, nem tudjuk, hogy ennek hatására, de az biztos, hogy az állam elfogadott már egy törvénytervezetet, ami a digitális fizetőeszközök státuszát igyekszik tisztázni.

A Yes California által felkért blokklánc szakértő, Alastair Caithness úgy látja, egy blokklánc alapú kriptopénz remek eszköz lehet a már említett alapjövedelem, az ingyenes egészségügy megvalósításához, sőt, a földterületek felosztásához is a polgárok között. Mélyebb részletekről azonban egyelőre nem számolt be, a hírek szerint “még készül” a teljes tervezet.

Bár a Calexit, illetve egy új afrikai megapolisz terve még kissé ködösnek hat, nem kizárt, hogy a blokklánc technológia, illetve valamely már létező, vagy a jövőben létrehozandó kriptopénz eszköze lehet különböző függetlenségi törekvéseknek, vagy jelentős politikai változás nélkül a meglévő gazdasági rendszerek átalakításának.

Addig is kíváncsian várjuk, hogy megépül-e a futurisztikus szenegáli város, vagy utazhatunk-e Kaliforna országba nyaralni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img