Állítólag követhetővé váltak a Monero tranzakciók

spot_img

A blokklánc elemzéssel foglalkozó CipherTrace bejelentette, hogy a világon elsőként kifejlesztett egy olyan eszközt, ami képes a teljes anonimitást garantáló Monero utalások nyomonkövetésére. A kriptopénz közösség egyelőre kételkedik a cég állításaiban..

A CipherTrace közleménye szerint, módszerük a tranzakciók vizualizálásán alapul. A wallet címeket egy speciális szempontrendszer szerint osztályozzák, amit aztán összevetnek a bejövő és kimenő utalások értékeivel. Állításuk szerint ezzel képesek nagy valószínűséggel megállapítani, ha az egyes tárcák között valamilyen kapcsolat áll fenn, például ha valaki egy internetes feketepiacon XMR ellenében értékesíti a termékeit, majd ezután egy másik Monero címre utalja át a pénzét.

A CipherTrace kifejezetten a kormányzatok és bűnüldöző szervek számára szeretné felajánlani az eljárást, amit az amerikai belbiztonsági minisztérium iránymutatásai alapján hozott létre.

Mivel a pontos működés részleteit nem hozták nyilvánosságra, sokan kételkednek a Cipher állításaiban és valószínűnek tartják, hogy az csak másodlagos információk alapján, találgatással próbálja beazonosítani az egyes walletek tulajdonosait. Ez azt jelentheti, hogy pusztán a tranzakciós adatok elemzése továbbra sem vezetheti nyomra a megfigyelőket és ehhez valamilyen külső forrásból származó információra is szükségük lehet, például hogy a célszemély egy olyan tőzsdére utalja át a pénzét, ahol megadta a személyes adatait is, vagy ahová figyelmetlenségből a saját IP címéről jelentkezett be.

“Amíg nem látunk konkrét adatokat az eszköz működéséről, addig nem vonnék le túlzó következtetéseket a bejelentéssel kapcsolatban. Matematikusként és kriptográfusként én csakis ezekben és nem egy sajtóközleményben megfogalmazott állításokban hiszek.” – reagált a hírre a Monero fejlesztésén dolgozó egyik szakértő, Sarang Noether.

A Monero egyébként három különböző technikát használ a tranzakciók titkosítására.

  • Ring Signatures: a tranzakciókat mások tranzakcióival keveri össze.
  • Stealth Address: elrejti a tranzakciót fogadó címet.
  • Ring Confidential Transactions: elrejti a tranzakció összegét.

Ezek az eljárások eddig teljesen láthatatlanná tették a Monero felhasználóit, ezért legfőbb hívei egyenesen úgy gondolják, hogy az XMR a világ egyetlen igazi, a szó szoros értelmében vett kriptopénze.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img