Az arany mennyisége bizony nő

spot_img

Izgalmas ábrát tett közzé Twitter csatornáján a Gemini kriptopénztőzsde egyik alapítója, Cameron Winklevoss, ahogy a kriptopénzek piacán már sokszor, most is az arany mennyisége került terítékre. Ismét megtudhattuk, hogy a rendelkezésre álló, ha úgy tetszik forgalomban lévő arany mennyisége nő, ezúttal azonban egy grafikon is társult a kijelentéshez. Megnéztük, hogyan is alakulnak az aranykészletek.

Hamar belefutottuk számos grafikonba és ábrába, így elhatároztuk, hogy inkább ezek segítségével, és nem hosszas körmondatokkal igyekszünk “aranyképet” adni:

Ezen az ábrán a 2019 végén már a felszín felett lévő fizikai arany mennyisége látható, a szemléletesség kedvéért egy méretarányos kis emberalak is el lett helyezve a kocka mellé. Bizony ennyi arany van most a világon, legalábbis a talaj felett, már hozzáférhető formában.

Ami számunkra érdekes, az az, hogy a Gold.org tanúsága szerint minden évben 2500-300 tonnával nő ez a mennyiség, nagyjából ennyi új arany kerül forgalomba. Az oldal megfogalmazása szerint a “legpontosabb becslés” szerint eddig mintegy 197 576 tonna aranyat bányásztunk ki, ennek kétharmadát 1950 óta. A bányászati technológiák fejlődnek, így minden bizonnyal gyorsuló ütemben fog nőni az évente kibányászott mennyiség.

A fenti ábra még igényel némi magyarázatot, ezzel sem maradunk adósak:

  • 1 Ékszerek: 92,947 tonna (47%)
  • 2 Magánbefektetések: 42 619 tonna (21,6%)
  • 3 Állami tulajdon: 33 919 tonna (17,2%)
  • 4 Egyéb: 28 090 tonna (14,2%)
  • 5 Föld alatti készletek: 54 000 tonna

Ahogy azt a Gold.com is kiemeli, önmagában sosem értelmezhető az a kérdés, hogy mennyi arany van még a föld alatt, hiszen ehhez mindenkor tudni kell, hogy mennyi az arany aktuális ára, ebből kiderül, hogy gazdaságosan kitermelhető-e egy adott készlet. Megkülönböztetnek tartalékokat, amiket ki fognak bányászni, és (potenciális) forrásokat, olyan készleteket, amiket majd egyszer lehet, hogy ki fognak bányászni, feltéve, hogy megéri.

Buffett banki részvényeket adott el, a régóta ócsárolt aranyba fektetett

Most azonban folytassuk az ábrákkal!

Az USA aranytartaléka (zöld), és az arany árfolyama (sárga).

Különböző országok aranytartaléka 2004 és 2014 között.

Népességarányos aranytartalékok.

Együtt mozog az arany, az ezüst és a bitcoin

 A jelenleg forgalomban lévő arany mennyisége, méretarányos szemléltetésben.

A legnagyobb aranykészletekkel rendelkező országok.

Paxos Gold (PAXG): tokenizált arany a Binance-en

Most pedig lássuk a kiindulási ábrát, amit Winklevoss tett közzé:

Az űrbéli aranybányászat csak tovább növelheti a bitcoin árát

Természetesen a bitcoin mennyiségével került összevetésre az arany, az ábra önmagáért beszél, a BTC véges, az aranyról ezt nem mondhatjuk el. Ha másképp látod, vagy kiegészítenéd valamivel, mondd el egy komment formájában!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img