Buffett banki részvényeket adott el, a régóta ócsárolt aranyba fektetett

spot_img

Kis híján elment mellettünk a nagy jelentőségű hír, de az utolsó pillanatban mentettünk, nyakon csíptük, mielőtt elévülhetett volna. Az omahai orákulomként is emlegetett Warren Buffett, akiről az elmúl évek során mi is sokszor írtunk a bitcoint ekéző megjegyzései miatt olyasmit tett, amit sokan elképzelhetetlennek tartottak: banki részvényeket adott el, aranybánya részvényeket vett. A hírnek több szempontból is nagy jelentősége van, mutatjuk miért.

Az első, és talán a legkevésbé fontos szempont az, hogy Buffett az évtizedek során sosem szerette az aranyat, mindig azt hangoztatta, hogy üzletekbe szeret fektetni, hiszen a vállalkozások valódi eszközökkel rendelkeznek, az áraikat változtathatják belátásuk szerint, így nagyobb biztonságot nyújtanak számára.

Most ez az évtizdes véleménye megváltozott, úgy tűnik valamiért mégis vonzó célponttá vált az arany, mint befektetés, pontosabban az aranybánya részvények.

Egy másik szempont az, hogy jó okkal feltételezhetjük, az aranyvásárlás összefüggésben állhat az inflációval, hiszen a koronavírus-járvány okozta gazdasági összeomlásra adott válaszként beindult pénznyomdák komoly értékvesztést okozhatnak az amerikai dollár életében.

Az mindenesetre biztos, hogy Buffett befektetési cége, a Berkshire Hathaway a Barrick Gold néven ismert kanadai arany bányászati cég részvényeiből vásárolt, méghozzá 565 millió dollár értékben.

Mindemellett nem az összes, de némely banki részvényének mennyiségét csökkentette, az érintettek között van a JPMorgan, a Goldman Sachs, illetve egyebek mellett a Wells Fargo is. A “maradó” bankok között van a Bank of America, hogy ennek van-e külön jelentősége, azt nem tudjuk megítélni, feltehetőleg nincs.

Warren Buffett: Már nem patkányméreg, csak tévedés a Bitcoin

A válság hatására van egy másik, talán könnyebben emészthető hír is Buffett háza tájáról, mégpedig az, hogy szinte az összes olyan részvényét eladta, ami légi közlekedéshez kötődik, nem csoda, hiszen látványos sebeket szerzett a turisztikai ipar a vírus hatására.

A hírről beszámolt a népszerű befektetési guru, a “Gazdag Papi”-ként ismert Robert Kiyosaki is nemrég podcastjében, melynek vendége volt a szintén jól ismert közgazdász, Peter Schiff is, érdekes, tanulságos anyag, érdemes megnézni.

Max Keiser: Buffett-nek igaza van, a bitcoin patkányméreg, ő pedig a patkány

A podcastban Schiff azt ecsetelte, hogy még akár vissza is térhetünk az aranystandardhoz, hiszen egészen abszurd a pénznyomtatás mértéke, már többet nyomtat a FED, mint amennyit adó formájában beszd a kormány, akár 60 cent is lehet egyetlen dollár “valódi értéke”. Márpedig ez finoman szólva is egészségtelen, és az óvatos előrejelzések szerint is veszélyes.

A hiperinfláció lehetősége sem kizárt, márpedig ha ez megtörténik, akkor az emberek nagy valószínűséggel az aranyhoz fordulhatnak. Nem állítjuk, hogy hamarosan aranydarabokkal fognak fizetni az amerikaiak a kenyérért, az viszont elképzelhető, hogy a következő évek során egy nagyobb volumenű átrendeződés történhet az amerikai, ezen keresztül a világgazdaságban is.

Te mit gondolsz, összeomolhat a dollár?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img