9 éves a Litecoin

spot_img

Az utóbbi időben mintha kissé a háttérbe szorult volna, azonban még mindig a piac egyik meghatározó projektje: kilencedik születésnapját ünnepelte néhány nappal ezelőtt a Litecoin. Ennek alkalmából utánajártunk, hogy honnan jött, hol tart, és vajon hová megy a kriptopénz.

A 2009 októberében indult projekt egy Bitcoin forráskód fork, 10 perc helyett 2,5 perces blokkidővel, nagyobb teljes készlettel, hiszen 84 millió litecoin létezhet, és eltérő hash algoritmussal, SHA-256 helyett egy scrypt névre hallgató megoldással. Sokak szerint ha a bitcoin a digitális arany, akkor a litecoin a digitális ezüst, az árfolyamgörbe mindenesetre így nézett ki 2013-tól mostanáig:

Jól látszik, hogy a 2017-es bull run igazán jelentős árfolyamemelkedést hozott, csak rövid időre ugyan, de még a négyszáz dollárt is megközelítette a cikkünk születésekor 47 dollárnál járó kriptopénz. Visszatérve a kezdetekre, a cél akkor, és azóta is az volt, hogy lényegesen gyorsabb tranzakciókat hajthassunk végre a Litecoin segíségével, ez volt az első top-5 projekt a SegWit alkalmazásában is.

SegWit-tel végezték a fizetések felét

Az elmúlt években többen is azzal “vádolták” a Litecoint, és a korábbi Google alkalmazottból, majd Coinbase technikai főmunkatársból kriptopénz alapítóvá lett Charles Leet, hogy elenyésző mennyiségű partneri együttműködést alakít ki, a projekt nem igazán halad a tőle elvárható úton.

Mi ebben nem tudunk igazságot tenni, az viszont egészen biztos, hogy ha rápillantunk a bemutatkozó oldalra, akkor azt látjuk, hogy a legfrissebb hír májusban, egészen pontosan öt hónapja és kilenc napja jelent meg, ez -önmagában- valóban nem túlzottan biztató.

Velvet fork: Litecoin – Cardano együttműködés a láthatáron?

Az Atari partnere lett a Litecoin

Jelenleg három milliárd dollár az LTC teljes tőkeértéke, ezzel tizedik a kriptopénzek listáján, az azonban nagy kérdés, hogy meddig marad még az élbolyban. Egyes árfolyamelőrejelzések szertint több száz, sőt, akár ezer dollárig is elmehet, ehhez azonban lényegesen több fundamentumra, vagyis partneri együttműködésre és fejlesztésre lenne szükség.

Horror film készült a Litecoin Alapítvány támogatásával

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img