A DeFi térnyerése, vidéki terjeszkedés: Mogyorósi Attila interjú

spot_img

Szokás szerint zajlik az élet a kriptopénzek piacán, új belépők, emelkedések, céges- és intézményi befektetők, egyebek. Egyre összetettebb a terület, éppen ezért a hazai közösség egyik felkészült szereplőjét, Mogyorósi Attilát, a CoinCash vezetőjét kérdeztük arról, hogy hova tart a piac, és persze merre mennek ők.

Mivel foglalkoztok, mire fókuszáltok mostanában?

A DeFi, mint terület, kiemelten fontos számunkra, ez volt az elmúlt pár hónapban a munkánk, fejlesztéseink fókuszában. Úgy látjuk, hogy rajtunk kívül más magyarországi piaci szereplő nem igazán kezdett el komolyabban foglalkozni vele, pedig mi hisszük, hogy óriási a növekedési potenciál a DeFi-ban.

Jelenleg az árfolyamok konszolidálódtak, nem véletlenül, hiszen a nyáron és az ősz elején óriási, a kriptora oly jellemző tízszeres, százszoros emelkedések sorát láttuk.

Az árfolyamoknál a szokásos hullámvasútat figyelhetjük meg, de a hosszútávon egészen biztosak vagyunk a terület térnyerésben és abban, hogy ez lesz az egyik legpezsgőbb terület a kripton belül. Éppen ezért a legfontosabb DeFi tokenket elérhetővé is tettük az ügyfeleink számára, kénylemesen, gyorsan, forintért.

A blogunkra is nagy hangsúlyt fektetünk az utóbbi időben, edukációs és információnyújtási céllal. Azt gondoljuk, hogy a tájékozottság az alapja a jó befektetői döntéseknek, ezért kiemelt figyelmet fordítunk az edukációs tartalmakra az idei év során.

Mindemellett továbbra is Magyarország legnagyobb ATM hálózata vagyunk, igyekszünk folyamatosan megbízható szolgáltatást nyújtani, így jelenleg 18 gépünk van jelenleg az országban. Nyolc ATM van Budapesten kívül, Pécs, Szeged, Győr, Debrecen, Miskolc, Budaörs, a legutóbbiak pedig Székesfehérváron és Tatabányán lettek kihelyezve.

Tehát összesen 10 darab üzemel a fővárosban, 8 pedig vidéki városokban és a közeljövőben további helyszíneket is tervezünk.

Hogy teljesítenek a vidéki városokba került gépek?

Ez az ország kriptoban is Budapest centrikus, ez nem kérdés. A vidéki gépeink ennek megfelelően lassabban találják meg a helyi törzsközönségüket.

Mogyorósi Attila

Beszéljünk egy kicsit mélyebben a DeFi-ről, miért vagy ennyire lelkes ennek kapcsán?

Itt még a kripto ökoszisztémán belül is nagyon korai fázisban lévő fejlesztésekről van szó, de mi szerettünk volna elébe menni a piacnak, és a nemzetközi történésekkel egy időben megismertetni a magyar kriptos közösséggel a DeFi területet.

Rengeteg időnek kell eltelnie, mire a most épülő pénzügyi alkalmazásokat tömegek használják, de már most látszik, hogy ezekben az alkalmazásokban benne van a potenciál, hogy radikálisan megváltoztassák a mindennapi pénzügyeinket. Emiatt tartjuk kiemelten fontosnak, hogy bemutassuk és könnyen hozzáférhetővé tegyük a területet mindenki számára.

Nagyon hiszünk benne, hogy komoly áttörést látunk majd ezen a területen, és a DeFi válthatja valóra azt az ígéretet, amit még a Bitcoin tett, egy valódi decentralizált pénzügyi rendszert.

Rengeteg klasszikus pénzügyi szolgáltatás kihívója meg fog jelenni vagy már meg is jelent. Kamatozó betétek, rövid és középtávú hitelek, opciós kereskedés, egybek.

A tradicionális pénzügyi rendszer igazi kihívója a DeFi.

A DeFi applikációk sok hagyományos szolgáltatást ki fognak tudni váltani. Ahogy ömlik a tőke erre a területre, arra számítunk, hogy egyre jobb, biztonságosabb és egyszerűbben kezelhető szolgáltatások fognak megjelenni, mint amit a klasszikus szolgáltatók tudnak nyújtani. Egy okosszerződés gyorsabb, hatékonyabb lesz a jövőben, mint a tradicionális pénzügyi szolgáltatások.

No de ennek óriási jogi és egyéb követelményei vannak, mikorra jelenhet ez meg egy átlagember életében?

3-10 éven belül ez már szerintem reális. Nyilván először azok használnak majd okosszerződés alapú szolgáltatásokat, akiknek már most megvannak az alapismereteik. Értik hogyan működik egy blokklánc, használnak, kereskednek kriptoval. Nekik egyáltalán nem lesz idegen, hogy egy okosszerződéstől vegyenek fel hitelt például.

Nem mellesleg az Európai Unió a terület, mármint a kriptopénzek teljes szabályozásán intenzíven dolgozik és komoly előrelépések vannak. 2024 januárjára várják az implementációját a nemrég előterjesztett rendelkezés csomagnak.

Így végre van egy belátható időhorizont, hogy mikorra válik szabályozottá a terület, ez az intézményi befektetőknek illetve az alacsonyabb rizikóvállalási hajlandósággal rendelkező magánszemélyeknek is nagyobb bizalmat adhat a terület iránt, ami miatt újabb exponenciális bővülésre számítunk. Ahogy a pénzmosás elleni törvény is sokat segítette a kriptopénezk helyzetének tisztázását idén januártól, úgy a most készülő törvény is sokat fog tenni.

Azért sokkal összetettebbek a DeFi szolgáltatások, nem?

Mindig van egy lemaradás a jogalkotásban, a most készülő szabályozások még tulajdonképpen az ICO lázra adnak választ, ekkora csúszásról van szó. A DeFi még a kriptopénzeknél is nagyobb kihívást jelent majd a jogalkotóknak, például ki lesz a tulajdonosa, felelőse egy okosszerződésnek? Ezek nehéz kérdések, de biztos vagyok abban, hogy lesz megoldás.

Ha egy innováció jó és tömegek kezdik használni, akkor lesz szabályozás is a valódi piaci igények szerint. Biztos lesz, ahol nem támogatóan fognak hozzáállni a DeFi szolgáltatásokhoz, mert túl összetett lenne a szabályozásuk, de a világ fejlettebb részétől azt várom, hogy előállnak majd olyan szabályozási javaslatokkal, amely segíti az innovációt, de közben átlátható jogi helyzetet is teremt.

Az amerikai törvényhozás berkein belül például terjed egy pletyka, miszerint a kriptovilág és a tradicionális pénzügyek közötti átjárást nyújtó szolgáltatókat (tőzsdéket, váltókat) próbálják majd szorosan szabályozni, de amúgy “szabadjára engedik” a területet és kripto ökoszisztémán belül nem próbálnak rigid szabályozást megvalósítani.

A DeFi szinte egésze az Ethereumhoz kötődik, nem lesz ennek a projektnek túlzott súlya a piacon?

A Bitcoin maximalisták szerint elég lenne egyetlen blokklánc, az Ethereum maximalisták szerint is elég lenne egy (nevet). Ahogy a Bitcoinnak sok kihívója akadt, úgy az Ethereumnak is sok kihívója jelent meg az utóbbi években, Cardano, EOS, Binance Smart Chain, egyebek.

Sokan próbálkoznak hasonló technológiával, de ha ezek a láncok érezhető részesedést tudnak szerezni a tranzakciós forgalomból, csak akkor nevezhetjük őket valóban sikeresnek.

Az Ethereum túlsúlya jelenleg adott, az elterjedtsége és az ismertsége is meghatározó. Az Ethereum legnagyobb kihívója jelenleg úgy gondolom maga az Ethereum 2.0.

A nagy kérdés az, hogy meg tudja-e ugrani azokat a kivásokat, amiket már olyan régóta ismerünk, pl. tranzakciós sebesség és díjak. Most minden szem az Ethereum 2.0-ra szegeződik és a Phase 0 indulására. Ha az első fázis – végre – sikerrel indul, akkor valószínűleg a közösség hite is visszatér sok évnyi ígérgetés és várakozás után.

Ha ez az indulás jól sikerül, akkor szerintem tovább fogja növelni az előnyét a piac többi szereplőjéhez képest. Ha nem…

Hogy látod a bitcoin jövőjét?

Lassan 12 éves lesz, az értéktároló (store of value) funkcióját teljesíti , ebben a jövőképben továbbra is hiszek. Most, az amerikai választások után sikerült 18 000 USD fölé kerülnünk, a mindenkori csúcs, a 20.000 dollár újra látótávolságba került.

Bika szcenárióra számítok a következő évben is, persze a 30-40%-os árfolyamok korrekciók most is benne vannak a piacban. Mint mindig 🙂

A PayPal kripto vásárlási szolgáltatás bevezetése például egy fontos esemény a tömeges adoptáció szempontjából, jövő év első félévétől már nemzetközi szinten is elérhető lesz, ez összes 360 millió potenciális felhasználót jelent!

A cambridge-i egyetem felmérése szerint szerint már most kb. 100+ millió felhasználója van a kriptopénzeknek, úgy, hogy az elmúlt két év medvepiaca alatt sikerült megduplázni ezt a számot. Ahogy most az árfolyam újra parabolikus emelkedésbe kezd, arra számítunk hogy minimum megduplázza, megtriplázza a jelenlegi felhasználóinak a számát.

A Covid gazdasági hatásaira mindenki pénznyomtatással reagál, ennek pedig szinte biztosan egy felpörgő infláció lesz a vége. A racionális szereplők keresni fogják azokat a “menekülő” eszközöket, amikről hiszik, hogy képesek megőrizni és/vagy növelni az értéküket.

Nyilván az arany évszázadok óta ilyen, de mellette a bitcoin mint egyre komolyabb alternatíva fog megjelenni és várhatóan a többi kriptopénz is részesülni fog ennek a folyamatnak a felhajtó erejéből.

A bitcoin szempontjából a jövőkép mindenképp pozitív. Nyilván előre nem látható, váratlan események mindig vannak, ilyen volt például a márciusi összeomlás, ami a bitcoint sem kerülte el.

A tömeges adaptáció egyik fontos lépése lehet a PayPal, és ott vannak már az amerikai tőzsdén jegyzett nagyvállalatok is, akik jelentős pénzekkel szálltak be, például a MicroStrategy vagy a Square, ezek mind-mind nagyon fontos mérföldkövek az adaptációs görbén. Nagyvállalati, intézményi szinten is megjelent az érdeklődés, ennek tehet jót a szabályozás.

Evezzünk más vizekre, sok blokklánc projekt kapcsán előkerül a kritika, miszerint egy centralizált adatbázissal is meg lehet csinálni ugyanazt, mit gondolsz erről?

Minden új technológiának egy van egy hype ciklusa, a blokklánc technológiának ez most már inkább lefelé szálló ágban van. Sok jó kriptos projekt hiába szállítja töretlenül a 2016-17-es ígéreteiket, a jelenlegi piaci érdeklődés és hangulat nem nekik kedvez, eltolódott a figyelem róluk.

Jó példa a Brave, folyamatosan növekszik a felhasználóinak a száma, ez mégsem látszik például a token árfolyamán és a kriptos hírekben sem központi téma a projekt.

2017-ben szinten minden ilyen projekt felül volt értékelve, 2018-2019-es medvepiaca alatt sokan elvéreztek, most pedig sok jól teljesítő, nagy potenciállal bíró alkalmazás is alul van értékelve. Középtávon ezek a projektek, akik eddig talpon maradtak és a körülmények ellenére tudtak szállítani, várhatóan sokat fognak profitálni a mostani fellendüléséből.

A fókusz év második felében egyértelműen a DeFi-re került, és természetesen a bitcoinra (és annak az árfolyamára) amely vonzza a figyelmet és az új befektetőket (is). Szerintem azokra a projektekre is vissza fog térni a figyelem, amikre utaltál.

Ha jó az ötlet és a szolgáltatás, a blokklánc használata indokolt és ehhez még egy jó motiváló token ökonómia is ki van találva, akkor sikeresek lesznek ezek a kezdeményezések.

Hogy látod, lépcsőzetesen fejlődik a piac, pontosabban az egyes projektek, az új beszállók egy része kilép, egy részük viszont hosszú távon marad, így kerül szakaszosan egyre több tőke a piacra?

Igen, teljes mértékben egyetértek. A tőke benne marad a rendszerben, ez jól látszik. A nagy medve piacban megduplázódott a felhasználók száma, ez is beszédes.

A tömeges adaptáció új felhasználók tömeges érkezésével történik, a felhasználókat pedig legtöbbször (legalábbis amíg ismerkednek a területtel) az árfolyam mozgása vonzza be, ez kelti fel az érdeklődésüket.

17-ben több tízmillió ember jött be, a következő, vagyis a mostani bull run során, lehet, hogy nem több tízmillió, hanem több százmillió jelenik meg. Persze most is benne van a pakliban, hogy a tapasztalatlan befektetők rossz tempóban, az emelkedő szakaszban fognak beszállni és veszteségük keletkezik.

De ahogy 2017 után is láttuk, sokan bent maradnak az ökoszisztémában, megtetszik nekik amit látnak, elkezdenek érdeklődni és tanulni és hosszútávú kripto használó válik belőlük. Ez a lépcsőzetes fejlődés jellemezte eddig is a piacot, várakozásaink szerint nem lesz ez máshogy most sem.

Az aktuális emelkedés fényében pedig szinte alig-alig maradt olyan, 2017-ben akár nagyon rossz tempóban befektető felhasználó, aki még mindig veszteségben lenne, ha megtartotta mostanáig a bitcoinját.

Magászemélyek, intézményi befektetők, mi jöhet még, országok?

Hát, azért ez még lehet, hogy egy picit arrébb van. El tudom képzelni, hogy megtörténik, de inkább az új magánszemélyek sokaságában hiszek. Az intézményi befektetőkben, vállalatokban is hiszek, ez a tendencia is elkezdődött.

Nemzeti bankok mérlegébe felvenni a bitcoint, mint eszközt még egy elég unortodox lépés lenne, ehhez nagyon progresszív szemléletű vezetés fog kelleni. Törpeállamoknál talán el tudom képzelni, de hogy egy USA, Kína vagy EU így döntsön, az szerintem még sok év távolságban van.

Mi lesz nálatok a következő nagy fejlesztés?

Azonnali váltás minden irányban a 80+ elérhető coinra. Az ügyfelek jelzései alapján ez a legfontosabb, hónapok óta dolgozunk rajta és reméljük, hogy minél hamarabb bejelenthetjük, hogy minden coin, minden irányban 0-24 váltható.

Ezt még nem értük el, de már a legfontosabb coinok és tokenek automatikusan vásárolhatóak 24/7. Ha kritika merül fel a szolgáltatásunkkal kapcsolatban, az szinte mindig a sebességre vonatkozik, amikor valami miatt lassul a váltás vagy a kiküldés a megszokott pár perchez képest.

Éppen ezért komoly befektetéseket eszközöltünk azért, hogy ilyen ne fordulhasson elő a jövőben és a kripto piac elvárásai szerint az év minden napján éjjel-nappal tudjanak tranzaktálni az ügyfeleink kevesebb mint egy perc alatt.

Borítóképünk a TV2 Innovátor című műsorának felvétele során készült.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img