Spekulációnak indult, mániává vált: Mike Novogratz esete a kriptopénzekkel

spot_img

Első kriptopénz vásárlásáról nyilatkozott nemrégiben a milliárdos Mike Novogratz. Az üzletember korábban a 45 milliárd dollárt kezelő Fortress befektetési alap vezetője volt, majd a tradicionális piacoktól a kripto felé fordulva létrehozta a Galaxy Digital befektetési alapot. Novogratz saját elmondása alapján vagyonának 20%-át fektette kriptovalutákba, amiből a 2016-2017-es bika piac során 250 millió dolláros profitra tett szert. A Galaxy jelenleg is közel 300 millió dollár értékű (16 651) BTC-vel rendelkezik.

Novogratz a napokban egy hosszabb interjút adott, amiben elmesélte hogy mi késztette arra, hogy 7 évvel ezelőtt kriptóra váltson. 2013-ban 95 dolláros árfolyamon vásárolt először Bitcoint, de akkor még pusztán csak a spekuláció motiválta. Erről azonban mesélt egy barátjának, aki két hét múlva visszahívta azzal, hogy szerinte ez az izé meg fogja változtatni a világot és megköszönte neki, hogy felhívta rá a figyelmét. Az illető Dan Morehead volt, aki jelenleg egy ugyancsak kriptóra fókuszáló befektető cég, a Pantera Capital alapító vezetője.

Végül mind a ketten egyszerre vásároltak egy nagyobb tételt. Morehead 30 000 bitcoint, Novogratz 30 001 BTC-t vásárolt. Nem sokkal később egy rendezvényen vett részt, ahol valahogy szóba került a téma és elmondta a körülötte lévőknek, hogy szerinte a kriptovaluta árfolyama egy nap majd az 1000 dollárt is el fogja érni. Mint kiderült, egy újságíró is volt a közelben, így a Financial Times másnap címlapon hozta le, hogy a Wall Streeten jó nevűnek számító Fortress első embere mit gondol a BTC jövőjéről.

Novogratz azt mondta, hogy igazából el is akarta adni minden bitcoinját amikor az elérte az 1000 dollárt, mert szeretett volna venni egy magánrepülőgépet, de akkor a Fortress másik vezető partnere megakadályozta ebben.

“A társam azt mondta, hogy a Fortress is befektetési céllal fog Bitcoint fog vásárolni, ezért én sem adhattam el, mert baromi hülyén vette volna ki magát, ha egy vezető éppen akkor száll ki belőle, amikor az alap ebbe fekteti az ügyfelek pénzét. Azt mondta, hogy ne izguljak, mert szívességet tesz nekem azzal, hogy ilyen helyzetbe hoz. A Bitcoin egy nap olyan sokat fog érni, hogy soha nem akarod majd eladni. Ezzel biztatott.”

Az Ethereummal 2015-ben ismerkedett meg, miután egy volt kollégiumi szobatársa, Joseph Lubin megkereste, hogy nem akar-e részesedést venni egy általa létrehozott vállalkozásban. Ez nem volt más, mint a ConsenSys, ami mára a legismertebb és legnagyobb Ethereum fejlesztéssel foglalkozó céggé nőtte ki magát.

Novogratznak tetszett, hogy Lubin mennyire hisz az Ethereum jövőjében, ezért nem csak a ConsenSysbe vásárolta be magát, de úgy döntött, hogy a tokenekből is beszerez magának párat. Az ETH akkoriban még csak néhány tőzsdén, alacsony forgalom mellett volt elérhető, ezért nagyobb tételben ezeken az oldalakon keresztül nem tudott volna befektetni. Lubin segített neki összehozni egy találkozót Vitalik Buterinnel, aki hajlandó volt 500 000 ethereumot eladni neki 99 centes árfolyamon.

“A tőzsdéken 95 cent volt a token ára, Vitalik pedig úgy gondolta, hogy jót tesz az Ethereumnak, ha elmondhatják hogy a Wall Street egy ismert alakja is vásárolt magának belőle. Sikerült megállapodnunk, de az utolsó pillanatban 95 centről 98, vagy 99 centre módosította az ajánlatát. Azt mondta túl lassan intézzük a dolgokat és mire nyélbe ütjük az üzletet drágábbak lesznek a tokenek.”

Habár ez a félmillió dolláros befektetés ma már közel 250 millió dollárt érne, Novogratz rengeteg tokent értékesített a 2016-2017-es felemelkedés során. Ettől függetlenül azóta is hisz a szektor jövőjében.

Kripto mániás lettem – zárta le az interjú ezen részét.

Bitcoinba fektette pénzét a világ egyik leggazdagabb embere

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img