Morgan Stanley: 500 millió dolláros fogadás a bitcoinra

spot_img

A Morgan Stanley az Egyesült Államok egyik legismertebb pénzintézete és egyben az USA 67. legnagyobb vállalata. A befektetési bank a tőzsdefelügyelethez benyújtott január 9-i jelentése szerint ~500 millió dollár értékű, 10.9%-os részesedést szerzett a Microstrategyben.

A Microstrategy egy Nasdaq-on is jegyzett cég, ami tavaly ősszel a készpénztartalékainak jelentős részét bitcoinba fektette. Ez az első körben 475 millió dollár értékű BTC vásárlását jelentette, amit az év végén egy további, 650 millió dolláros hitelfelvétellel is megfejeltek, amiből tovább növelték bitcoin készleteiket. A befektetés rendkívül jövedelmezőnek bizonyult, a vállalat tulajdonában lévő bitcoin letét értéke a napokban már elérte a 2.8 milliárd dollárt.

A nagyfokú bitcoin kitettsége miatt, a Microstrategy részvényei lényegében egy alternatív bitcoin befektetési csomaggá (ETF) váltak. A cégben már eddig is olyan nagy nevű intézményes befektetők rendelkeztek részesedéssel, mint a Blackrock és a Vanguard ( a világ legnagyobb vagyonkezelői) és a norvég nyugdíjalap. Hozzájuk csatlakozott a Morgan Stanley, aki ezáltal úgy tehetett szert mintegy félmilliárd dollár értékű bitcoin kitettségre, hogy papíron egyetlen BTC-vel sem rendelkezik.

A Microstrategy részvényeinek értéke az elmúlt hónapokban a bitcoin árfolyamával együtt emelkedett. A BTC tavaly októberben kapott igazán szárnyra, mióta a PayPal bejelentette, hogy lehetővé teszi felhasználóinak a kriptovaluta vásárlását. Az akkoriban 12 000 dollár környékén járó bitcoin árfolyama azóta már 42 000 dollár környékén is járt, igaz tegnap jelentős korrekcióba kezdett.

A vállalat részvényeinek értéke fél év alatt megötszöröződött

Habár sokáig a karrierjét kockáztatta, aki pénzügyi szakértőként szóba merte hozni a bitcoint, ez a hozzáállás gyorsan megváltozhat. Pár éve még Warren Buffet is patkányméregnek nevezte, befektető társai szerint viszont maximum csak a dollár számára lehet veszélyes a BTC, ami az USD-ben denominált eszközökből csábíthat magához befektetői pénzeket.

A zéró, vagy akár egyenesen negatív banki kamatok és USA 2%-os inflációs célja miatt bárki, aki dollárt tart, évente legalább két százalékot veszít a vásárlóerejéből. Egy ilyen közegben nagy lehet a kereslet egy olyan befektetési eszközre, ami globális viszonylatban még relatíve kicsinek számít és ezért jelentős növekedés állhat előtte, ugyanakkor a  belé kódolt tulajdonságai miatt olyan hagyományosnak tekintett és értékálló befektetési eszközökkel is felveheti a versenyt, mint például az évezredes múltra visszatekintő arany.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img