Erős hónapot zárt az Uniswap

spot_img

Habár a bitcoin napok óta tartó gyengélkedése magával rántotta a piac jelentős részét, egy altcoin messze kiemelkedve a tömegből nem csak tartani tudta, de 15%-kal növelte is  az egyébként is rekordokat döntögető értékét.

Vajon meddig tartható még az emelkedés?

Az Uniswap decentralizált tőzsdéje és az általuk kibocsátott kriptopénz szeptemberben vált széles körben ismertté, amikor mindenkinek, aki a tőzsde másfél éves történelme alatt kipróbálta az oldalt, 400 UNI tokent adtak ajándékba. A kibocsátás pillanatában nagyjából 1000 dollár értékű bónusz ma már 6000 dollárt, vagyis közel 1.8 millió forintot ér.

Az Uniswap jelenleg messze a legnagyobb forgalmat bonyolító decentralizált tőzsde. Megközelíteni csak egyetlen vetélytársa, a Sushiswap képes. Az Uni a tavaly nyári DeFi boomnak köszönhette a felfutását, népszerűsége pedig azóta is töretlen.

Az Ethereum blokkláncon működő platform már ősz óta lebegteti az új, V3 verziójának indulását, ami a fejlesztők szerint megoldást nyújt majd minden problémára, ami a dexek használatát eddig körülményessé tette. Hogy mindez pontosan mit jelent, arról még nincsenek pontos információk, de az Ethereum költséges és lassú tranzakcióira szinte biztos, hogy valamilyen módon megoldás talál a tőzsde, amivel egyre inkább elmosódhat majd a határ a centralizált és decentralizált váltók felhasználói élménye között. Ennek legvalószínűbb módja az Optimism bevezetése lesz, ami nemrégiben egy riválisuk is tesztelni kezdett.

Az Uniswap megújulása mellett nagyobb szerepet kaphatnak majd a tőzsde tokenjei is, amiket új funkciókkal ruházhatnak fel. Egyes pletykák szerint az UNI tulajdonosai részesedést fognak kapni a tőzsde által beszedett jutalékokból (a SUSHI-nál ez már régóta elérhető), ami tekintettel arra, hogy a legnagyobb forgalmú dexről beszélünk, sokakat csábíthat a befektetésre.

A tokenek értékének növekedése kapcsán gyakran említésre kerül a Coinbase tervezett tőzsdére menetele is. A legnagyobb amerikai centralizált váltó a legutóbbi becslések alapján 68 milliárd dolláros piaci részesedésre tehet szert részvényeinek kibocsátásával, miközben forgalma egyre többször alatta marad az Uniswapon mért napi volumeneknek. Mindez azt jelentheti, hogy vagy a Coinbase lesz nagyon túl értékelve, vagy hozzájuk képest az összes többi kriptotőzsde van nagyon alul árazva.

Az FTX-en már lehet spekulálni a Coinbase jövőbeli részvényeinek árfolyamára (CBSE/USD)

A jelenleg legnagyobb váltónak tekinthető Binance például a forgalomban nem lévő tokenjeinek beszámításával is csak körülbelül tized annyit, 7.8 milliárd dollárt ér. Amennyiben a piac Coinbase-t telkinti majd etallonnak, minden tőzsdei token, így az Uniswap előtt is további jelentős növekedés állhat. Ezzel kapcsolatban egyébként fontos megjegyezni, hogy az Uniswap jelenleg forgalomban nem lévő tokenjeit is beleszámítva, a tőzsde összértéke 14 milliárd dollár lenne, a mostani 4 milliárd helyett. Ezeket a tokeneket egy 4 éves kibocsátási terv alapján teszik majd elérhetővé.

A kriptopénzek felemelkedésének eddigi legnagyobb haszonélvezői a tőzsdék voltak és egyelőre nincs okunk azt feltételezni, hogy a jövőben veszítenének a népszerűségükből. Az Uniswap felemelkedésével a sokáig lenézett decentralizált váltók is odaülhetnek az asztalhoz, így a jövőben érdemes lehet figyelemmel kísérni nem csak az UNI, de a farvizén felemelkedő, egyelőre még kisebb forgalmú váltók tokenjeit (pl.: SNX, SUSHI, 1INCH) is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img