Érdekes összefüggésre világított rá a kínai Bitcoin bányák leállása

spot_img

Egy tegnapi bejegyzésünkben már említést tettünk arról, hogy a hétvége során baleset történt egy kínai erőműben, ami egy egész tartományra kiterjedő áramkimaradást okozott. Mint kiderült, ebben a régióban több nagy Bitcoin bányász farm is üzemelt, aminek következményeként jelentős, nagyjából 20-25%-os kiesés volt tapasztalható a globális bányászati kapacitásban. Egyes elemzők részben ennek tulajdonítják a BTC elmúlt napokban mutatott gyengeségét.

Az esettel kapcsolatban egy itt működő farm, a Bixin Group egyik képviselője tett érdekes kijelentést. A Bixin a teljes Bitcoin hashrate 2.5%-át felügyeli és szintén érintett volt az áramszünetben. Mint elmondták, ezen a területen az energiaellátás 43%-a már megújuló energiákra épül, a maradék 56%-ot viszont még mindig szén alapú hőenergiával biztosítják. A leállást egy szénbányában történt földalatti vízbetörés okozta.

A kínai bányászok vándor életet élnek. A májustól szeptemberig tartó esős évszakban nagy folyók mellé költöztetik a telephelyeiket, hogy az olcsó és korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló vízenergiával hajthassák meg a gépeiket. Az elmúlt években már több videó is napvilágot látott arról, hogy az óvatlan, a folyókhoz túl közel települt vállalkozásokat elmossa az áradat.

A bányászok a száraz évszakban visszatérnek a kontinens belsejében működő, hagyományosabb energiaforrások közelébe. Ezek közé tartozik Xinjiang térség is, ahol a mostani áramszünet történt. Mivel itt nagyon kedvezőek a feltételek, szinte minden nagyobb pool itt hozta létre a téli hónapokban használt adatközpontját.

A Bixin becslései szerint a kínai bányász kapacitás nagyjából 80%-a ezen a területen összpontosulhat, vagyis kiszámolható, hogy ha az itt lévő gépek kiesése a globális hash rate 20-25%-os csökkenéséhez vezetett, akkor a kínai Bitcoin bányászat már mindössze csak a teljes kapacitás 32-40%-ának előállításáért lehet felelős.

4-5 éve ez a szám még több mint 70%-os volt, egy tavalyi kutatás viszont már csak 50%-ra becsülte a kínai bányász dominancia nagyságát. A bitcoinnal szemben megfogalmazott kritikák egyike már régóta az iparág Kínától való függése volt. Ha hihetünk a fenti adatoknak, ez a korszak hamarosan véget érhet.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a YouTube-on is.

Bitcoin: vége a Made in China időszaknak?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img