Bitcoin: vége a Made in China időszaknak?

spot_img

A BitOoda egy digitális pénzekbe és ezek bányászatába befektetô pénzügyi csoport, aminek nevével korábban a legnagyobb észak-amerikai bánya, a Coinmint kapcsán találkozhattunk.

A BitOoda nemrégiben megjelent elemzése szerint, a kínai bányászok eddig rendre kétharmadosra saccolt részesedése a hálózati kapacitásból mostanra 50%-ra csökkenhetett. Ez ugyan a decentralizáció szempontjából továbbra is soknak számít, ám a világ más tájain beüzemelt telepek miatt jól láthatóan csökkenô tendenciát mutat.

A BitOoda kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik az iparágon belül, amit most arra próbált meg felhasználni, hogy feltérképezze a bányász piac globális felosztottságát. A felmérés során a bányákat üzemeltetô, vagy bányagépeket gyártó és forgalmazó cégeket kértek fel arra, hogy nevezzenek meg más általuk ismert bányász cégeket és tapasztalataik alapján becsüljék meg, hogy azok mekkora bányászati kapacitással rendelkezhetnek.

Az interjúk során szerzett és az alkalmazott módszer révén keresztellenôrzött információikat ezt követôen összevetették több tucat másik, az elmúlt években közzétett hasonló témájú elemzéssel, ami alapján az alábbi következtetésre jutottak:

A bányászati szektor egy részérôl pontos információk állnak rendelkezésre, így egyes szereplőkről egyértelmûen meg lehet állapítani, hogy mely földrajzi régióban üzemeltetik a saját telepeiket. Ebbe a kategóriába a teljes hálózati kapacitásért felelős bányák 42%-a tartozik, amelyek globális eloszlása az alábbi képet mutatja.

Mellettük azonban számos olyan vállalkozás (58%) is létezik, amelyek létérôl csak közvetett információk állnak rendelkezésre. Miután az ezekkel kapcsolatos statisztikáikat is hozzácsapták a fentebb kapott eredményekhez, az alábbi eredményt kapták.

Vagyis becsléseik szerint a kínai bányászok globális részesedésre a korábbi ~70%-ról, 50-%-ra eshetett vissza.

A felmérés több más érdekes adattal is szolgált, például hogy a bányászok egyre tudatosabban választják meg mûködésük helyszíneit. A természetes áramforrások, például a víz- és szélerômûvek közelében létrehozott telephelyek az átlagos energiaköltségeket az elmúlt években 6 cent/kWh-ról 3 cent/kWh-ra csökkentették, ezért 1 bitcoin elôállításának globálisan átlagos költsége a becsléseik szerint jelenleg 5000 dollár körül alakulhat.

Az egyre korszerûbb bányagépek megjelenése szintén tovább növeli a bányászok nyereségességét, ám az új eszközök magas beszerzési költségei miatt, ennek hatásai csak hosszabb távon érvényesülhetnek. A bányászfarmok üzemeltetőinek több évre előre megtervezett költségvetés alapján kell működniük, ha nem akarnak alul maradni a blokkokért folyó küzdelemben.

Ez nem hold…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img