Blokklánc hitelesítés fillérekből

spot_img

Elszálltak az Ethereum-hálózaton a tranzakciós költségek, de van rá megoldás! Az elmúlt hónapok és évek bebizonyították, hogy aki üzleti alkalmazásában Ethereum-alapon szeretné a blokklánc hitelesítést elvégezni, az csúnyán ráfaraghat. Szerencsére van rá megoldás, ez pedig nem más, mint a magyar fejlesztésű ILGON.

Ki ne ismerné az AXA biztosító Fizzy termékének csúfos bukását, mely alapjaiban egy remek ötlet volt, de az Ethereum kiszámíthatatlan és gyorsan növekvő tranzakciós díjai miatt végül drágább lett a leves, mint a hús: a repülőgép járatok késéséből fakadó biztosítási összegek automatikus jóváírására kitalált termék mögött álló Axa ugyanis rövid időn belül több tranzakciós díjat fizetett, mint a beszedett biztosítási díjak, így azt gyorsan bezárták, nehogy további károkat okozzon.

A megoldás: ILGON

Többek között erre a problémára találták ki és valósították meg Vidákovics Attiláék az ILGON-t, mely nem számítási kapacitás alapon, hanem hibrid konszenzusával előre tervezhető tranzakciós költségekkel kecsegteti a felhasználókat.

Ugyanis az ILGON mögött lévő governance modell úgy lett megalkotva, hogy az figyelje az ILGON aktuális árfolyamát, és ahhoz dinamikusan hozzáigazítsa a tranzakciós költségeket annak érdekében, hogy azok kiszámíthatók és tervezhetők legyenek az üzleti felhasználók számára.

Ez azért tud megvalósulni, mert az ILGON 100%-osan B2B felhasználásra készült, így a blokklánc technológiára használatának elterjesztésére koncentrál, és nem a saját ILG kriptójának árfolyamára, vagy annak különféle spekulációira.

Mutatjuk a számokat!

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy míg 2018-tól kezdve az OpenSea NFT piactér…

(contract address: 0x7Be8076f4EA4A4AD08075C2508e481d6C946D12b)

…mindösszesen 49 millió dollárt költött el az Ethereum-hálózaton tranzakció hitelesítésre, úgy ugyanez az ILGON-on mindössze 49 ezer dollárból megoldható lett volna (itt tudjátok megnézni).

Ugyanígy egy tetszőleges üzleti alkalmazást ha nézünk…

(contract address: 0x0000000000007F150Bd6f54c40A34d7C3d5e9f56)

…akkor 2020. október 23-ától kezdve mostanáig az Ethereum-hálózaton történt tranzakciós költségek mindegy 80 millió dollárt emésztettek fel, ez ILGON hálózaton kevesebb, mint az 1/1000-edébe, közel 80.000 dollárba került volna (lásd itt).

Ha hazai példát szeretnénk hozni, akkor a 2020. Év Blockchain Megoldásaként ismert eHÁZ ingatlan-és tárassházkezelő rendszer idén 2.900 dollárért hitelesítette a logjait az ILGON hálózaton, ha ezt bármilyen oknál fogva az Etherumon tette volna, akkor ez az összeg közel 3 millió dollárt tett volna ki (itt lehet megnézni).

Van kérdés?

Az ILGON természetesen nem az első olyan blockchain, ami nem számítási kapacitás alapú, ezáltal sokkal hatékonyabb és olcsóbb, mint az első generációs láncok. A Tron, BSC, vagy hasonló konszenzusú láncok is képesek az olcsóbb és hatékonyabb tranzakciókra, azonban ezekben a projektekben az árfolyam-függés és a tranzakció áteresztő képesség előbb-utóbb kitettséget tud okozni az üzleti felhasználók számára, mely nyilvánvaló kockázat minden potencáis B2B blokklánc felhasználó számára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img