Play to earn játékok második rész: Upland

spot_img

A play to earn játékok második részében egy Monopolyhoz nagyon hasonló játékkal – legalábbis koncepció szinten – fogunk foglalkozni, ami nem más mint az Upland. A játék lényege a területek megszerzése és tartása, amikkel lehet kereskedni, nyilván minél frekventáltabb helyen van területed, annál drágábban tudod eladni, viszont a játék ezen is túlmutat már most és ahogy fejlődik egyre több izgalmas dolgot tudunk csinálni. Vágjunk is bele.

Kezdő lépések

A játékot a következő helyen éritek el: https://play.upland.me/

Első körben érdemes elolvasni a Whitepaper-t: link

Ha magyarul kellene a Whitepaper – tudom nem szokásos – de a Google Document Translator szerintem elfogadható minőségben adja át, itt lehet feltölteni: link fordításhoz

Érdemes olvasni róluk Mediumon is, nagyon aktívak és sok challenge, collection megosztásra kerül: Medium Upland (pl. A roadmap, ahol a tervezett feature-ökről tájékozódhattok)

Discord csoporthoz pedig kvázi kötelező már csatlakozni: Discord

A játék tech hátteréről: Maga a blockchain amit használnak az az EOS, az egyes NFT-ket pedig WAX alapon lehet elérni és használni. Erről “property” vásárláskor is megbizonyosodhattok:

A játék tokenjei az UPX-ek nem fogják elhagyni a játék területét sosem, tehát tőzsdén kereskedni nem tudtok vele, marad a játékban való “gazdagodás”. Egyelőre béta, de ha tagja vagy a tesztelők körének, akkor el tudsz adni propertyket USD-ért (3rd partyn keresztül).

Maga az irányított karakter a játékban a Block Explorer van Assetként mint NFT a játékba integrálva, plusz információ, hogy összeálltak a Blockchain Heroes projekttel és adtak ki kártyákat, ezeknek eddig még gyakorlati haszna nincsen.

Magáról a játékról

Az Upland tulajdonképpen egy blockchain-re fejlesztett, ingatlan-fókuszú játék, ahol ingatlanok kereskedésével (mind területek, mind épületek) tudsz foglalkozni, akárcsak egy Monopoly társasjátékban.

Kezdéskor 5 szint van a játékban amit el tudtok érni, a felhalmozott UPX alapján, ezek a következők:

  • Visitor – Kevesebb mint 10,000 UPX-ed van
  • Uplander –  10k-100k között
  • Pro – 100k – 1M között
  • Director – 1M felett
  • Executive – 10M felett

Visitor státusz esetén hetente meg kell újítani a vízumot, amint rangot lépsz ezzel már nem kell törődni. Az első 7 napban ha napi szinten loginolsz kapsz +300 UPX-et a végén, de ez csak egy hétig tart.

Az első alkalommal úgy nevezett FSA status-t érvényesítenek (Fair Start Act) aminek a keretein belül tudsz is vásárolni olyan property-ket amiknek FSA státusza van, ezeket csak visitor vagy uplander státusszal lehet elérni, máshogy nem. Fontos, hogy ezeknek eladási szabályaik is vannak, tehát az ilyen státuszú ingatlanokból csak heti 2-t tudsz eladni majd.

Érdemes utánaolvasni redditen, mediumon vagy más piackutatást végezni, hogy hol érdemes területet venni, ugyanis ez meghatározza majd a későbbiekben a játékodat, különösen amint megnyílnak előtted a másodlagos piac lehetőségei.

Míg el nem éred a PRO szintet, érdemes több kisebb, de a későbbiekben értékesnek gondolt területet megvenni, ugyanis az ezek eladásából származott profitból is tudsz majd később gazdálkodni.

FONTOS: Ha pénzt teszel a játékba, érdemes először 100 USD-nél kevesebbel kezdeni, ugyanis ilyenkor elveszíted a hozzáférést az FSA területekhez, ezt érdemes elkerülni.

1 USD = 1,000 UPX

Játékmenet

A játék során a térképen a Block Explorer (karaktered) mozog és fedez fel property-ket amiket meg tudtok vásárolni, amennyiben a közelében tartózkodik a Block Explorer. Vele egyébként utazni is lehet a városok között, ehhez a térképen keressétek meg a Train Station vagy Airport elemeket és UPX-ért cserébe utaztatni lehet a Block Explorer-t – ez érvényes arra is, ha egyes területekre akarnád utaztatni a Block Explorert, pl. egy olyan területhez amit meg akarnál venni.

Utazási info városok között, példával: Ha a Block Exploreredet el akarod juttatni A-ból B-be, meg kell keresni a Train Terminal-okat és Airport-okat.
Például utaztattam az Explorer-emet Fresno-ból Oakland-be a Nyugati parton a következőképpen:
Megkerestem a Fresno Train Station-t, ide utaztattam az Explorert. A Train Station-re kattintva elértem San Francisco-t. Megérkezéskor a San Francisco terminálból már tudtam Oakland-be menni. Az egyes utazásoknak különböző értékeik vannak, a legdrágább a repülő ez több ezer UPX is lehet.

Tipp: Manhattanben csak Manhattanből lehet az Explorert a reptérre küldeni, ha Brooklynban lennél, először Manhattanbe kell átmenned.

A játékban a property-k eladásával, fejlesztésével tudtok profithoz jutni, a property-kre való kattintással láthatjátok is a havi UPX-eket amiket termel az adott ingatlan, kb az értékének a 17%-át.

Kezdéshez tippek

  1. Érdemes referral alapon elkezdeni, így mindketten extra UPX-hez juthattok, te is és az ajánló is.
  2. Brave-ben jelenleg fut egy kampány, amire kattintva 6000 UPX-el tudsz kezdeni a 4500 helyett
  3. Az Oakland kiegészítő 2021 áprilisában lett bemutatva, attól függően, hogy mikor olvasod ezt érdemes odamenni és körülnézni property-ket illetően.
  4. Érdemes először a collection-öket megnézni és azok alapján vásárolni a property-ket
  5. UPX-et cryptoval és paypal-el is tudsz vásárolni
  6. Ha játszol, érdemes a UPX World oldalt betenni a könyvjelzők közé és elmerülni benne, itt találtok analitikát, lehet keresni és tájékozódni az egyes challenge-ek indulásáról stb.
  7. Uplander státusztól kezdve tudsz ugye flippelni, azaz propertyket venni és eladni (FSA-kat is, amikhez csak uplanderek és visitorok tudnak megvenni). Ezért is alakult ki discordon egy piac erre, ahol pro-tól felfele keresnek olyanokat akik megvennének nekik egy-egy propertyt bizonyos összegért.
  8. Ez pedig egy help ahhoz, hogy mi mit jelent a térképen: Magyarázat

Oldalak amik hasznosak lehetnek még:
Upland Data

Up2Land

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img