704 ezer dollárt fizettek egy virtuális ingatlanért – most pláza épül rajta

spot_img

Mai cikkemben a Boson Protocol digitális telekvásárlásáról számolok be, amin olyan virtuális plázát építenek, ahol a felhasználók digitális tárgyaikat – NFT-ket – válthatnak be valós, fizikai tárgyakra.

Már a metaverse-ról szóló cikkemben kitértem arra, hogy egyre inkább megéljük a fizikai tárgyak digitalizációja mellett a digitális tárgyak “fizikai megvalósulását” is. Ezt hivatott támogatni a virtuális pláza létrejötte, ami a Decentraland vegasi parcelláján épül.

A Decentraland (MANA token) egy webböngésző alapú játék, amit legegyszerűbben mint a Minecraft és Second Life összegyúrását tudjátok elképzelni. Lehetővé teszik a játék az építkezést, világ bejárását, de a szocializácót és társasági életet is. Azonban a két játéktól eltérően, a Decentraland egy Web3 alapú játék, ami lehetővé teszi a virtuális földek és játékon belüli digitális tárgyak tulajdonlását blockchain technológiát használva – ezen belül is NFT-ket.

Ebben a játékban fog megépülni az a virtuális pláza, ami a globális márkák számára szeretné megnyitni a metaverse és web3 kapuját.

A Boson Protocolról azt kell tudni, hogy decentralizált infrastruktúrát biztosít a tokenizált valós tárgyak kereskedelméhez, és így akarja buzdítani a Decentraland lakosait, hogy alkalmazzák ezt a technológiát.Technológiájuk lehetővé teszi azt is hogy saját, valós tárgyainkat be tudjuk vinni a Decentraland világába.

A Decentralandon a LAND tokenek jelképezik az ingatlanhoz tartozó tulajdonjogot és mivel a játék Ethereum blockchain-re épül, itt kerülnek regisztrációra is a tulajdonjogok. A Boson vásárlása pedig historikusan is a legnagyobb LAND vásárlást jelenti a láncon.

Eddig mindazon tárgyak amik a metaverse-ben a tulajdonunkat képezték csak és kizárólag ott is voltak elérhetőek, digitális formában. Úgy kell elképzelni, hogy egy játékban pl. Minecraft vagy Diablo, hiába költöttél új ruhákra vagy tárgyakra, azokat kizárólag az adott játék kontextusában tudtad élvezni. A metaverse ugyan kitágította ezt a hozzáférést, néhány játékban már működik a tárgyak átvitele, de még mindig a metaverse digitális kontextusában maradva csak.

Hiányzott tehát egy kapocs, ami lehetővé tette volna azt, hogy ezeket a tárgyakat valahogyan összekapcsoljuk a valós világgal – és fordítva. A Boson Protocol márpedig pont ezt teszi lehetővé, digitális-fizikai összekapcsolást egyfajta hidat képezve a két világ között.

A metaverse életre kel

Az NFT-k alapjairól már olvashattatok korábbi cikkünkben, hogy digitális tulajdonjogot képviselnek, eredetük és számbeli korlátozottságuk pedig bizonyítható.

A Boson így, NFT-k alkalmazásán keresztül tudja biztosítani, hogy az a digitális cipő amit a játékban vásároltunk – vagy éppen nyertünk valahonnan, esetleg emeltük el egy sikeres raid alkalmával – a valós világban is átvehető legyen bármilyen boltban az NFT bemutatását és elégetését követően.

Habár a Decentralandon vásárolt telket, a Boson továbbra is egy olyan protokoll ami blockchaintől függetlenül lehetővé teszi a tárgyak tokenizációját, így bármelyik virtuális világban vagy másodlagos piacon használhatóak lesznek. A fejlesztőcég szeretne nagyobb márkákkal együtt dolgozva, játékkal kombinált élményeket létrehozni, hogy szélesítsék a valós világban átvehető tárgyak körét is.

A Boson Protocol jelenlegi finanszírozása 25,8 millió dolláros token eladásból származik amit áprilisban zártak le, ezt megelőzően egy 10 millió dolláros magánbefektetői kört sikerült zárniuk.

Minden LAND token egyenlő, de vannak egyenlőbbek

Az összes létrehozott 90,000 LAND token már elkelt a Decentralandban, tehát aki itt szeretne virtuális telket vásárolni, bizony körül kell nézzen a másodlagos piacon – ahogy a Boson is tette.

Hogy mennyibe is kerül egy LAND parcella?

A Decentraland MANA kriptoja a cikk írásakor 70 centnél jár. A LAND mind a 90 000 egysége már tulajdonában van. Tehát a leendő befektetőknek és fejlesztőknek, akiknek a LAND-ra van szükségük, meg kell vásárolniuk őket aukciós stílusú másodpiacokról, amit a Boson is tett.

Egy 16m*16m nagyságú virtuális telek pedig átlagosan 8500 MANA-t kóstál a Decentraland területén, ami nagyban függ attól, hogy az ember hol akar telket vásárolni. Az árazás nagyban függ a lokációtól, azok a területek ahol a kutya sem jár olcsóbbak, míg a nagyvárosok közelében már akár több tízezer dollárt is ott tudunk hagyni egy LAND-ért.

A Boson Protocol ezért, hogy frekventált helyen legyen a pláza, Vegas City-t választotta mint építési terület, ami egyébként is a legkeresettebb telkek közé tartozik.

Feltehetően ettől a ponttól tehát, ami a metaverse-ben történik, az nem fog örökké a metaverse-ben maradni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img