30 dollárnyi bitcoint kap a lakosság El Salvadorban

spot_img

Ahogy arról mi is beszámoltunk több ízben is, a közép-amerikai El Salvador hivatalos fizetőeszközévé teszi a bitcoint. Mindemellett geotermikus, egészen pontosan “vulkáni” enegriával hajtott bitcoin bányát is építenek, hetek alatt váltak a kriptopénz-innováció fellegvárává. A bitcoin, mint hivatalos fizetőeszköz szeptember hetedikétől lép életbe az országban, azonban a kormányzat addig is igyekszik segíteni az elterjedést, ezért harminc dollárnyit adnak a kriptopénzből minden lakosnak.

A bejelentés ma érkezett Nayib Bukele elnöktől, azok után, hogy a hét során a törvényhozás megszavazta a bitcoin bevezetését. Az “airdrop” mellett saját Bitcoin tárca bevezetéséről is érkezett hír, ez lesz a “Chivo”, ezzel is az elterjedést kívánják elősegíteni.

Azoknak a felnőtt lakosoknak, akik szeretnének részesülni a harminc dollárnyi bitcointból, le kell tölteniük a Chivot, és fel kell iratkozniuk, így juthatnak hozzá a bitcoin összeghez. De nem ez az egyetlen eszköz, amivel a vezető kriptopénz és az ország kapcsolatát erősíteni igyekeznek, nemrég azt is bejelenette Bukele, hogy bárki állampolgárságot kaphat, aki három bitcoinnyi adománnyal segíti az ország fejlődését.

A bitcoin bevezetése nem azt jelenti, hogy megválnának a saját valutájuktól, a Colón marad, bár nem sokan használják, az ország jelenlegi általános fizetőeszköze az amerikai dollár. El Salvador nem mellesleg ebben is különleges, hiszen a “dollárizáció” önmagában nem szokatlan, Venezuelában, egyes afrikai országokban is volt már rá példa, ők azonban önként és tudatosan tértek át az amerikai fizetőeszközre.

Egyrészt azért, mert míg az USA számára a pénznyomtatás százmillió dolláros költsége nem jelent különösebb terhet, addig El Salvador esetében a saját pénz fenntartása, nyomtatása is komoly kihívás. Illetve nem utolsó szempont a turizmus sem, az amerikaiak szívesebben mennek oda, ahol könnyedén fizethetnek az amúgy is a tárcájukban lévő dollárokkal.

Illetve a külföldi befektetések érkezését is várták a dollár bevezetésétől, a korrupció és a bűnözés azonban mind a mai napig távol tartja a tőkét az országtól.

Azt csak rermélni tudjuk, hogy a bitcoin bevezetése megoldhatja a fentieket, lehet, hogy a régóta várt befektetések elindulnak, bár egyelőre nehéz átlátni, hogy önmagában az, hogy már bitcoinban is befektethetünk, miért tenné vonzóbbá azt az országot, aminek fővárosa egyben a világ “gyilkosság-fővárosa” is.

Kritikusai is vannak a bitcoin beveztésének, egyrészt Bukele ellenzéke egyenesen illegálisnak nevezte a már elfogadott törvényt, emellett az IMF, amire egy olyan országnak, mint El Salvador még akár nagy szüksége is lehet szintén nemtetszésének adott hangot az elmúlt hetekben.

Mi mindenesetre sok sikert kívánunk a nehéz sorsú országnak, az állampolgárság megávsárlását bitcoinnal még átgondoljuk. Ha most szeretnél bitcoint, vagy más kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img