Nem a SEC dolga: a CFTC saját maga szeretné szabályozni a kriptókat

spot_img

Két amerikai piaci szabályozó szervezet nézeteltérésének lehetünk épp tanúi. Tegnap Chris Giancarlo, a Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság (CFTC) igazgatója írta a Twitterre, hogy „egyetlen amerikai szervnek van tapasztalata a Bitcoin piac szabályozásában, az pedig a CFTC és nem a SEC.”

Fél órán belül Brian Quintenz, a CFTC egyik biztosa is hasonlót írt: szerinte a SEC-nek nincs hatásköre az olyan áruk kereskedelmében, mint a gabona, az arany, az olaj vagy a kriptoeszközök. Ezzel határozottan kijelentette, hogy a kriptopénzek szerinte ugyanolyan árutermékek, mint a felsoroltak.

Nem sokkal később a Képviselőház mezőgazdasággal foglalkozó bizottsága is megszólalt és Quintenz mellé állt. A bizottság hivatalos Twitter fiókja ezt közölte:

„A kripto nagyobb, mint a SEC. A Kongresszusnak meg kell alkotnia azokat a szabályokat, amik megvédik a befektetőket és egyben az innovációt is a digitális gazdaságban”

A CFTC véleményének felszínre kerülése nem előzmény nélküli. Nemrég az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) igazgatója, Gary Gensler úgy nyilatkozott, hogy a bitcoin és az ethereum nem értékpapírok. De ha nem azok, akkor azok szabályozását sem a SEC-nek kéne ellátnia. Gensler elmondása szerint is sokat tanakodnak azon, hogy milyen kriptók kerüljenek a szervezet hatásköre alá. Úgy tűnik van egy másik szervezet, amelyik szívesen elvégezné a munkát.

Persze a probléma nem egyszerű: egyrészt több ezer kriptoeszköz van és rengeteg inkább értékpapírra hasonlít, mint árura. De a tőzsdéken ezeknek is vannak vagy lehetnek derivatívái, határidős szerződései. Az biztos, hogy a részletek miatt nagyon nehéz átfogó szabályozást készíteni – annak ellenére, hogy Genslerék ezt már egy ideje sürgetik. Többen azzal is érveltek, hogy a piacok szerinti felosztás – nevezetesen, hogy az egyik szerv szabályozza az értékpapír piacot, a másik pedig a határidős piacokat – elavult és egy egyesített szervre volna szükség a konkurálás helyett ebben a modern digitális gazdaságban.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img