490 ezer dollárt bukott a CryptoPunkst másoló projekt

spot_img

Az új NFT projekt, amit COVIDPunks-nak kereszteltek feltalálói, 1.5 millió dollárnak megfelelő Ethereumot égetett el kevesebb mint 1 óra alatt.

Ethereum tulajdonosok körülbelül 174 ETH-t veszítettek (kb. 490,000 dollár jelenlegi áron) azon sikertelen tranzakciók során, amikor mintelni próbálták a COVIDPunks nevű NFTket, amik a híres NFT projekt koppintásai, ahol a CryptoPunk avatarokra maszkokat aggatnak.

Az eredeti CryptoPunks kollekcióhoz hasonlóan, a maszkot viselő punkok szintén 10 ezer véletlenszerűen generált kis felbontású avatar, NFT formájában. A tokenek mindegyike pedig, ahogy már NFT-nél megszokhattuk egy egyedi, hitelesített példány.

Pontosan az NFT mivoltukból eredően lettek népszerűek a gyűjtők köreiben az eredeti CryptoPunkok, olyannyira, hogy a ma elérhető legolcsóbb CryptoPunk több mint 100 ezer dollárba kerül, Ethereumból átszámolva. Természetesen az ilyen népszerű projektek a másolók elsődleges célpontjaivá válhatnak.

CryptoPunks + COVID = COVIDPunks

Az NFT minting csütörtökön délután 5 órakor (UTC időzóna) kezdődött és alig egy órával később már mind a 10 ezer NFT el is fogyott. Figyeljük meg, hogy a projekt elindítása pontosan egybeesett az Ethereum London hard forkkal – ami többek között bevezette az Ethereum égetésének mechanizmusát is.

A COVIDPunks pedig emiatt rögtön az egyik legnagyobb ETH égetővé vált, nagyjából 525 ETH elégetéséért lett felelős, miközben a minting történt – az Ultasound.money adatai alapján, ahol az Ethereum égetéseket tudjuk nyomon követni.

Az NFT drop az égési sebességet 14 ETH / perc ütemre gyorsította fel, míg az Ethereum kibocsátási rátája -4,7 ETH / perc értékre zuhant.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül egy órán keresztül az ETH teljes kínálata valójában zsugorodott, mivel több token került elégetésre mint amennyit előállítottak.

Ugyanakkor, amikor a felhasználók belekezdtek a COVIDPunks mintelésébe , az Ethereum hálózat eltömődött, és a tranzakciós díjak a 70 Gwei (5,8 USD) értékről 400 Gwei (33 USD) fölé emelkedtek.

Sikertelen utalások

Nem meglepő, hogy az ilyen nagy torlódások miatt a COVIDPunks minteléséhez beküldött számos tranzakció meghiúsult – és az Ethereumon nincs gázvisszatérítés. A Dune Analytics platform adatai szerint – ez egy speciális, a sikertelen tranzakciók kiszámítására tervezett oldal – a COVIDPunks leendő vásárlói összesen 174.39 ETH-t, azaz kb. 490 ezer dollárt vesztettek a sikertelen átutalások miatt.

Hasonló sorsra jutott a közelmúltban egy másik NFT projekt is, a Stoner Cats mini sorozat, amiről mi is beszámoltunk nektek előző héten, itt az eladások során a felhasználók mintegy 790 ezer dollárt veszítettek, amik a meghiúsult Ethereum tranzakciókból adódtak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img