A legnagyobb botrányok, amelyek megrázták a blokklánc- és kriptovilágot

spot_img

Egyes szakértők a fizetési tranzakciók jövőjét az olyan internetes valutákban látják, mint a Bitcoin vagy az Ethereum. Legtöbbjük arra az előnyre hivatkozik, hogy pillanatok alatt, banki átutalás nélkül lehet pénzt küldeni a világ egyik pontjáról a másikra. Ez azonban a hackerek és bűnözők számára is érdekessé teszi a kriptovalutákat. Cikkünkben bemutatjuk a bitcoinnal és más kriptovalutákkal kapcsolatos eddigi legnagyobb botrányokat.

Az 5 legsokkolóbb kriptobotrány

Bitconnect

Veszteség: 3,45 milliárd dollár

Az ICO (Initial Coin Offering) átverések egyik legnagyobb példája egyértelműen a Bitconnect. A Bitconnect nyílt forráskódú kriptopénznek hirdette magát, amely 40 százalékos hozamot garantált a befektetőknek. Előbb-utóbb azonban kiderült, hogy a befektetőknek egy Ponzi-sémával volt dolguk, amely összesen 3,45 milliárd dollárjukba fájt.

PlexCoin

Veszteség: 20 millió dollár

A PlexCoin ICO-csalás arról nevezetes, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) bezáratta a társaságot, és arra kötelezte a tulajdonosokat, hogy fizessék vissza azt a közel 20 millió dollárt, melyet elcsaltak a befektetőktől. A PlexCoin eleinte hihetetlenül magas, 1354 százalékos megtérülést ígért az embereknek, ami utólag visszagondolva túl szépnek tűnt ahhoz, hogy igaz legyen.

Pincoin

Veszteség: 870 millió dollár

Egy másik nagy átverés, amely megrázta a befektetőket, a Pincoin volt, egy vietnami kriptopénz, amely 32 000 embertől mintegy 870 millió dollárt gyűjtött össze. Ahelyett, hogy készpénzben fizették volna vissza a befektetőket, egy új, iFan nevű tokennel jutalmazták őket, mielőtt a Pincoin mögött álló csapat eltűnt volna a befektetett pénzzel együtt.

Savedroid

Veszteség: 66 millió dollár

Első pillantásra a Savedroid minden idők egyik legmerészebb ICO-csalásának tűnt, mivel az alapító, Yassin Hankir, egy tengerparton készült képet posztolt magáról egy közösségi portálon azzal a szöveggel, hogy „over and out”. A befektetők ennek hatására úgy vélték, hogy Hankir lelépett az ő 66 millió dollárjukkal. Úgy tűnik azonban, hogy ez valójában csak egy reklámfogás akart lenni, a befektetők bizalmát azonban így is jelentősen megingatták az események, Hankir cselekedete pedig több perhez is vezetett.

ACChain

Veszteség: 80 millió dollár

Az ACChain egy rendkívül ígéretes ICO token volt, amelyet a kínai Sencsenben hoztak létre, és amelynek 80 millió dollárt sikerült összegyűjtenie. Hírnevük azonban nem tartott sokáig, ugyanis kiszivárgott egy kép az ACChain központjáról, és kiderült, hogy az nem több, mint egy üres szoba. Ekkor a cég hirtelen nagyon elcsendesedett, majd nyomtalanul eltűnt.

Hogyan tudod elkerülni az átveréseket?

Ahogy ez az öt eset is mutatja, a csalók bármit hajlandóak megtenni, hogy átverjék a gyanútlan befektetőket. Mindez rávilágít arra, hogy a befektetőknek különösen körültekintőnek kell lenniük, mikor meghozzák befektetési döntéseiket. Annak érdekében, hogy ne ess egy hasonló átverés áldozatául, tartsd szem előtt az alábbi lépéseket:

  1. határozd meg a konkrét befektetési céljaidat még a befektetés előtt,
  2. szánj elég időt a piackutatásra és győződj meg arról, hogy fenn tudod tartani az érmepiac nyomon követését,
  3. keress egy olyan kereskedési platformot, amelyben maximálisan megbízol.

Mi a helyzet a kriptovalutával működő kaszinókkal?

A kaszinóoldalak megbízhatóságáról szóló témakör elég széleskörű lehet, de amikor a bitcoint elfogadó kaszinókról van szó, a dolgok még bonyolultabbá válnak. Egyesek szerint bitcoin-kaszinók mind szélhámosok, míg mások szerint még biztonságosabbak, mint a hagyományos kaszinók, mivel a játékosok személyes adatait nem osztják meg harmadik féllel.

Sajnos az igazság az, hogy vannak megbízhatatlan kaszinók, amelyek nem fizetik ki a nyereményeket, vagy csak átverések, amelyek jól elrejtőznek a vonzó bónuszok és a rengeteg játékcím reklámjai mögé. A zavartalan játék érdekében gondosan ki kell választanod azt a casino üzemeltetőt, amelyiknél fiókot hozol létre.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img