A bitcoin bányászat toxikus hulladék problémája

spot_img

A bitcoin bányászat úgy kezdődött, hogy a hétköznapi felhasználó a számítógép üresjáratát egy kis kripto előállítására fordította. Ahogy a bitcoin értéke emelkedett, egyre nagyobb üzlet lett belőle. Ma már hatalmas bányászfarmok üzemelnek, amelyek speciálisan erre a célra tervezett hardvereket használnak, naponta több millió eurót termelve.

Ez a tevékenység akármilyen szemszögből is nézzük hatással van a környezetünkre. Az elmúlt években a környezetvédők arra figyelmeztettek, hogy a bitcoin bányászok által fogyasztott villamos energia hatással van a globális éghajlatváltozásra. Egy új tanulmány szerint a környezeti hatás nem áll meg itt.

Az MIT Center for Energy and Environmental Policy kutatói szerint a bitcoin bányászat jelentős mennyiségű mérgező hulladékért is felelős.

A bitcoin bányászok egyedi áramkörökkel gyártott hash boardokkal bányásznak, amelyeket arra optimalizáltak, hogy nagy sebességgel végezzék el a speciális kriptográfiai számításokat.

A jutalmak megszerzéséhez egyre gyorsabb hardverre van szükség, így ezeket az egyedi áramkörökkel gyártott boardokat általában gyakran cserélik. Amikor kidobják őket, a hulladéklerakókba kerülnek, ahol a nyomtatott áramköri lapok, boradok gyártása során használt nehézfémek és más toxikus anyagok hozzájárulnak a környezetszennyezéshez.

“Az elektromos hulladék egyre nagyobb veszélyt jelent a környezetünkre – jelentik a kutatók – a talajba szivárgó mérgező vegyi anyagoktól és nehézfémektől kezdve a nem megfelelő újrahasznosítás okozta levegő- és vízszennyezésig”.

A kutatók becslése szerint egyetlen tranzakció érvényesítésével a bitcoin blokkláncán ugyanannyi elektronikai hulladék keletkezik, mint két iPhone 12 mini kidobásával.

“A Bitcoin éves e-hulladék termelése 2021 májusától 30,7 kilotonnát tesz ki. Ez a szám megegyezik Hollandia által termelt kis informatikai és távközlési berendezésekből származó hulladék mennyiségével”.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési és bányászattal kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

Érezhetően zöldebb lett a kriptobányászat 

/kriptomat, gizmodo, cell.com/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img