Mi az a metaverzum? – 2. rész

spot_img

Rengeteg szó esett már magáról a metaverzumról discord szerverünkön és itt a Kripto Akadémia oldalán is. Az iránta való érdeklődés egyre inkább csak nő, a szórakoztatóipar nagyjai, sport cégek, nagyvállalatok jelentik be csatlakozási szándékukat. Az előző részben áttekintettük mi is az a metaversum. A mostani részben megnézzük, hogy vajon miként illeszkednek a kriptovaluták a metaverzumba, hogyan kapcsolónak a videójátékokhoz, lehet e pénzt keresni a metaverzumban és nézünk néhány példát is rá.

Hogyan kapcsolódnak a videojátékok a metaverzumhoz?

A 3D-s virtuális valóság hangsúlyozása miatt jelenleg a videójátékok kínálják a legközelebbi metaverzum közeli élményt. Ez azonban nem csak azért van, mert 3D-sek. A videójátékok ma már olyan szolgáltatásokat és funkciókat is kínálnak, amelyek átnyúlnak életünk más aspektusaiba. A Roblox nevű videójáték még olyan virtuális eseményeknek is otthont ad, mint a koncertek és a találkozók. A játékosok már nem csak játszanak a játékkal, hanem használják azt más tevékenységekre és életük más részeire is a “kibertérben”. A Fortnite nevű többszereplős játékban például 12,3 millió játékos vett részt Travis Scott virtuális, játékon belüli zenei turnéján.

Hogyan illeszkednek a kriptovaluták a metaverzumba?

A játék biztosítja a metaverzum 3D-s aspektusát, de nem fed le mindent, amire szükség van egy olyan virtuális világban, amely az élet minden aspektusát lefedheti. A kripto képes biztosítani a többi szükséges kulcsfontosságú részt, például a tulajdonjog digitális igazolását, az értékátadást, a kormányzást és a hozzáférhetőséget. De mit is jelentenek ezek pontosan?

Ha a jövőben a metaverzumban dolgozunk, szocializálódunk, sőt virtuális tárgyakat vásárolunk, vagy a metatérben zajló döntéshozatalban is szerepet akarunk majd vállalni szükségünk lesz a tulajdonjog biztonságos kimutatására.

Néhány videojáték már tartalmaz néhány alapvető megoldást, de sok fejlesztő a kriptót és a blokkláncot használja jobb megoldásként. A blokklánc decentralizált és átlátható módot biztosít a témák kezelésére, míg a videojáték fejlesztés inkább centralizált.

A blokklánc fejlesztők a videojátékok világából is vesznek át ötleteket. A játékosítás gyakori a decentralizált pénzügyekben (DeFi) és a GameFi-ben. Úgy tűnik, a jövőben elég hasonlóság lesz ahhoz, hogy a két világ még jobban integrálódjon.

A blokkláncnak a metaverzumhoz illeszkedő legfontosabb szempontjai a következők:

  1. A tulajdonjog digitális igazolása: egy olyan tárca birtoklásával, amely hozzáférést biztosít a privát kulcsokhoz, azonnal bizonyítani lehet vele a tevékenység vagy egy eszköz tulajdonjogát a blokkláncon. Például a munkahelyeden a blokkláncon felmutathatod a tranzakcióid pontos átiratát, hogy bizonyítsd az elszámoltathatóságodat. A tárca az egyik legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb módszer a digitális identitás és a tulajdonjog bizonyítására.
  2. Digitális gyűjthetőség: ahogyan azt is meg tudjuk állapítani, hogy ki a tulajdonosa valaminek, azt is be tudjuk bizonyítani, hogy egy tárgy eredeti és egyedi. Egy olyan metaverzum számára, amely több valós életbeli tevékenységet kíván bevonni, ez fontos. Az NFT-k révén olyan tárgyakat hozhatunk létre, amelyek 100%-ban egyediek, és soha nem lehet őket pontosan lemásolni vagy hamisítani. A blokklánc a fizikai tárgyak tulajdonjogát is képviselheti.
  3. Értékátvitel: egy metaversenynek szüksége lesz egy olyan biztonságos értékátviteli módra, amelyben a felhasználók megbíznak. A többjátékos játékokban a játékon belüli valuták kevésbé biztonságosak, mint a blokkláncon lévő kriptók. Ha a felhasználók nagy mennyiségű időt töltenek a metaverzumban, és még pénzt is keresnek, akkor megbízható valutára lesz szükségük.
  4. Kormányzás: a felhasználók számára szintén fontos, hogy legyen valamiféle interakció egy-egy verzum szabályainak kialakítására, irányítására. A való életben szavazati jogunk lehet a vállalatokban, és választhatunk vezetőket és kormányokat. A metaverzum lakóinak is szüksége lesz egyfajta irányítási, kormányzási modell megvalósítására, és a blokklánc már bevált módja ennek.
  5. Hozzáférhetőség: a nyilvános blokkláncokon a világon bárki számára nyitva áll a tárca létrehozásának a lehetősége. A bankszámlával ellentétben nem kell fenntartási díjakat fizetni vagy személyes adatokat megadni. A pénzügyek és a digitális identitás kezelésének egyik legkönnyebb hozzáférhető módja.
  6. Interoperabilitás: a blokklánc technológia folyamatosan javítja a különböző platformok közötti kompatibilitást. Az olyan projektek, mint a Polkadot (DOT), az ICON (ICX) és az Avalanche (AVAX) lehetővé teszik olyan egyéni blokkláncok létrehozását, amelyek képesek egymással együttműködni. Egyetlen metaversenynek több projektet kell összekapcsolnia, és a blokklánc technológia már rendelkezik ilyen megoldásokkal.

Mi az a metaverse munka?

Ahogy említettük, a metaverse az élet minden aspektusát egy helyen fogja egyesíteni. A munkád is kapcsolódhat a metaverzumhoz, és közvetlenül a metaverzumban felhasználható jövedelmet biztosíthat számodra. Valójában ilyen jellegű munkák már léteznek hasonló formában.

A GameFi és a play-to-earn modellek ma már világszerte állandó jövedelemforrást biztosítanak az embereknek. Ezek az online munkák az első kísérletek a szemünk előtt fejlődő metaverzumban. Már most nagy a hajlandóság arra, hogy az emberek virtuális világokban éljenek és pénzt keressenek. Az olyan play-to-earn játékok, mint az Axie Infinity és a Gods Unchained még csak nem is rendelkeznek 3D-s világokkal vagy avatárokkal. Az elv azonban az, hogy ezek is a metaverzum részei lehetnek, mint a teljes egészében online világban való pénzkeresés módja.

Metaverzumra példák

Bár még nincs egyetlen, összekapcsolt metaverzum, rengeteg, a metaverzumhoz hasonló platform és projekt létezik már most. Ezek jellemzően NFT-ket és más blokklánc elemeket is tartalmaznak. Nézzünk három példát:

Axie Infinity

Az Axie Infinity egy olyan játék, amely a fejlődő országokban élő játékosoknak lehetőséget biztosít a folyamatos jövedelemszerzésre. Az Axie-ként ismert lények megvásárlásával vagy ajándékba adásával a játékos elkezdheti a Smooth Love Potion (SLP) token farmolását. A nyílt piacon eladva, valaki nagyjából 200 és 1000 dollár (USD) közötti összeget kereshet, attól függően, hogy mennyit játszik és hogyan alakul a piaci ár.

Bár az Axie Infinity nem biztosít egyedi 3D-s karaktert vagy avatárt, lehetőséget ad a felhasználóknak a metaverz szerű munkára. Délkelet-Ázsia egyes területein a teljes munkaidős foglalkoztatás vagy a segély alternatívájaként is használják.

Decentraland

A Decentraland egy online, digitális világ, amely a közösségi elemeket kriptovalutákkal, NFT-kkel és virtuális ingatlanokkal ötvözi. Ráadásul a játékosok aktív szerepet vállalnak a platform irányításában is. Emellett LAND, 16×16 méteres földterületeket is használnak, amelyeket a felhasználók a játékban a MANA kriptovalutával vásárolhatnak meg. Mindezek kombinációja egy komplex kriptogazdaságot hoz létre.

SecondLive

A SecondLive egy 3D-s virtuális környezet, ahol a felhasználók avatárokat irányítanak a szocializáció, a tanulás és az üzletelés érdekében. A projekt egy NFT piactérrel is rendelkezik, ahol gyűjtemények cseréjére van lehetőség. 2020 szeptemberében a SecondLive az első évfordulója részeként a Binance Smart Chain Harvest Fesztiváljának adott otthont. A virtuális kiállításon a BSC ökoszisztéma különböző projektjeit mutatták be, hogy a felhasználók felfedezhessék és interakcióba léphessenek velük.

Mi lehet a metaverzum jövője?

A kérdésre jelenleg még nem tudhatjuk a választ. Azonban annyi bizonyos, hogy a Facebook az egyik leghangosabb szószólója az egységes metaverzum létrehozása terén. A Facebook Diem stabilcoin projektje miatt különösen érdekes lehet a kripto alapú metaverzum számára. Mark Zuckerberg megemlítette, hogy egy metaverz projekt segítségével szeretné támogatni a távmunkát és javítani a fejlődő országokban élő emberek pénzügyi lehetőségeit. Ezzel a lépésével a Facebook, egy jó kiindulópontot adhat e világok egyesítéséhez. Más nagy technológiai vállalatok is célul tűzték ki a metaverzum létrehozását, köztük a Microsoft, az Apple és a Google.

A kriptoközpontú metaversenyt illetően az NFT piacok és a 3D-s virtuális univerzumok közötti további integráció tűnik a következő logikus lépésnek. Az NFT tulajdonosok már most is több forrásból származó árukat adhatnak el olyan piactereken, mint az OpenSea és a BakerySwap, de erre még nincs 3D-s platform.

Nemrég megnyitottuk a #play-to-earn szobát a Discord szerverünkön. Gyere és csatlakozz hozzánk, beszélgessünk a játékokról. Gyakran kéz a kézben járnak a play-to-earn játékok az NFT-kel. A hagyományos NFT-kel kapcsolatos kérdések, ötletek, megbeszélni valók továbbra is az #nft szoba tárgyát képezi.

Különböző metaverse és NFT projektek tokenjeit a Binance felületén is megtalálod. További híreket és elemzéseket a Discord csatornánkon és a YouTube-on találtok.

/binance academy, blog.wdr.de/digitalistan/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img