fees.wtf: volt aki százezreket bukott egy hajnali airdrop során

spot_img

Ma hajnalban került sor a fees.wtf airdropjára. A 3 éve működő információs oldalhoz bárki csatlakoztathatja az Ethereum tárcáját, ami ezt követően kiszámítja, hogy a wallet a létrehozása óta mekkora forgalmat bonyolított és ezért mennyi tranzakciós költséget fizetett ki a hálózatot üzemeltető bányászok számára.

A DeFi, majd később az NFT-k miatt csillagászatira növő ETH fee-k kapcsán sok kereskedő osztott meg olykor millió dolláros jutalékokról beszámoló screenshotokat.

Mivel sokan használták, az oldal készítői is létrehozták saját tokenjüket, a WTF-ot. A bejelentés kapcsán többen kifejtették értetlenségüket, mert az oldal korábban több száz ethereumnyi adományt kapott a funkcióinak továbbfejlesztésére, ami sokakat segített abban, hogy nyilván tudják tartani az Ethereum blokklánc használata során keletkező kiadásaikat.

A WTF-ot egy ma hajnalra tervezett airdrop során hozták forgalomba. A tokeneket bárki igényelhette, aki az elmúlt évek során legalább 0.05 ETH-nyi jutalékot fizetett az Ethereum hálózaton. Ekkor derült ki, hogy más airdroppoktól eltérően az ebben való részvételért fizetni kell, vagyis végső soron nem is egy airdropról volt szó. Az oldal csak ~30 dollárnyi ETH-ért, plusz 0.1%-os jutalékért cserébe tette lehetővé a WTF tokenek igénylését. Az igénylő oldalon egy felhívás és egy meghívó link is szerepel, ami szerint aki meghív másokat is az airdropra, az a befizetett 30 dollárok felét megkaphatja, vagyis az egész kezdte egy olyan projekt képét kelteni, ami kifejezetten az emberi kapzsiságra építve próbál meg gyorsan nagy forgalmat generálni, és a 30 dolláros jutalékokból, vagy azok feléből egy egyszeri, de nagy pénzt leakasztani.

A legrosszabb azonban csak ezután következett. A WTF az indulását követően felkerült az Uniswap decentralizált tőzsdére is, ez azonban nem volt megfelelően előkészítve. Az airdrop szervezőinek ígérete szerint ők biztosították volna, hogy a kereskedés kezdetén a WTF/ETH kereskedési páron megfelelő likviditás legyen, ami lehetővé teszi egy piaci ár kialakulását, ám miután ezt elmulasztották megtenni, hatalmas veszteséget okoztak az első traderek számára.

A decentralizált tőzsdék működésének sajátosságai miatt, az erre specializált kereskedő robotok több százezer dolláros áron tudtak értékesíteni pár WTF tokent, aminek az árfolyama mostanra néhány centre esett vissza.

A kereskedés 992 000 dolláron vette kezdetét, vagyis volt, aki ~300 millió forintot fizetett egy tokenért, de a közösségi oldalakon ezen kívül is számos másik, több tíz- és százezer dolláros trade-ről készített screenshot látott napvilágot. Talán nem is meglepő, hogy ezt követően ilyen felhívások láttak napvilágot a fejlesztők Discord csatornáján.

15 000 dollárt fizetek annak, aki segít a fejlesztők nyomrakerítésében. Ne foglalkozzatok azzal, hogy mi lesz velük, csak kapcsoljátok be a CNN-t, vagy egy indiai hírcsatornát pár nap múlva. Levágom a fejüket, azért amit tettek.

A csapat eközben egy felhívást tett közzé, ami szerint ők nem ígérték, hogy azonnal, a 0. pillanattól kezdve garantálni fogják a kereskedés likviditását és hogy az ilyen bot támadásokért nem tudják vállalni a felelősséget. Emellett azt is közölték, hogy holnap hajnaltól lehetőség lesz a WTF stake-elésére is, vagyis ők nem látják problémásnak az airdop eddigi lefolyását.

Érdekes lesz megfigyelni, hogy egy ilyen kezdetet követően hogyan alakul majd a WTF sorsa. A reflinkes meghívórendszer miatt elképzelhető, hogy sokan fogják promotálni a tokent és ösztönöznek majd az airdropban való részvételre, de mint a fenti példa is mutatja, néha jobb kivárni és nem ész nélkül beleugrani az ingyen pénzzel kecsegtető ígéretekbe.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img