Befejeződött a dél-koreai CBDC kísérlet első fázisa

spot_img

A Bank of Korea (BOK) 2021 augusztusa óta teszteli a központi banki digitális valutáját (CBDC). A BOK nemrég arról számolt be, hogy a digitális valuta kibocsátási és forgalmazási kísérleti szakasza sikeresen lezárult, és készen áll a második szakaszra.

A The Korea Herald hétfői beszámolója szerint a koreai CBDC 2022 júniusáig kész lesz. A BOK ezt követően kezdi meg a nyilvános forgalmazást és terjesztést a pénzintézetek segítségével.

A BOK jelentése alapján “az első lépésben egy szimulációs környezetet hoztak létre egy felhőben, és a megvalósított CBDC alapvető funkciói (gyártás, kibocsátás, forgalmazás stb.) normálisan működtek”.

“Ez alapján tervezzük a különböző kiegészítő funkciók (offline fizetés stb.) megvalósításának és az újabb technológiák (például a személyes adatok védelmét fokozó technológia) alkalmazásának lehetőségét bevezetni”.

A második fázis főként az offline fizetésekre fog összpontosítani, hogy a CBDC tranzakciókat akkor is lehetővé tegye, ha eszközeik nincsenek összekapcsolva az internettel. A blokklánc technológiával ellentétben, amelyhez mindig internetkapcsolat szükséges, a koreai CBDC biztonságos tárolóval, úgynevezett “Secure Element”-tel fog rendelkezni az offline tranzakciók tárolására.

A BOK jelentése szerint a központi bank nem akarja teljesen helyettesíteni a fiat valutát a CBDC-vel, hanem tartalék fizetési módszerként kívánja használni a valódi pénz mellett.

Hozzátették: “Egy sor olyan intézkedést tesztelünk, amelyek minimalizálhatják a digitális valuta pénzügyi stabilitásra gyakorolt negatív hatásait”.

Melyik országok vezette már be a CBDC-t?

Az első országok, amelyek hivatalosan is forgalomba hozták a CBDC-ket, Nigéria, a Bahamák és néhány kelet-karibi ország. Emellett Szingapúr, Malajzia, Dél-Afrika és Ausztrália 2021 szeptembere óta teszteli a CBDC-kkel történő határokon átnyúló fizetéseket a Dunbar projekt révén.

Január 20-án az Egyesült Államok jegybankja jelentést tett közzé az amerikai dollárhoz kötött CBDC-ről, mondván, hogy az javíthatná a pénzügyi rendszert.

Továbbá Kína már két éve teszteli a digitális jüant, és 2021 végén több mint 261 millió felhasználója volt már, akik több mint 13,68 milliárd dollárnyi tranzakciót bonyolítottak le.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedéssel kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/beincrypto/

Dél-koreai és dél-afrikai összefogás a stabilcoin alapú átutalásokért a Hedera segítségével

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img