Ukrajnának is utaltak zsákmányukból egy 182 millió dolláros hack elkövetői

spot_img

Alig néhány héttel az Axie Infinity által elszenvedett történelmi hack után, újabb nagy értékű lopásról kell beszámolnunk.

Az áldozat ezúttal a Beanstalk DeFi platform volt. A decentralizált hitelező szolgáltatást nyújtó appból minden itt tárolt kriptovalutát kiutaltak a támadók, amivel 182 millió dolláros kár érte a felhasználókat. Mivel a Bean nem rendelkezik nagy befektetői csoportok támogatásával, a már említett Axie-val ellentétben sajnos elképzelhető, hogy a veszteséget semmilyen módon nem tudják megtéríteni az áldozatoknak.

A törést egy blokklánc alapú gyorshitel, vagyis flash loan segítségével hajtották végre. Ez egy olyan okos szerződések által felügyelt módszert jelent, amit eredetileg arbitrázs lehetőségek kiaknázására hoztak létre. A flash loan-okat bővebben az alábbi cikkünkben mutattuk be:

A Beanstalk esetében a flash loan-t arra használták fel, hogy a szabad piacról felvásárolják a platform governance tokenjeit, majd azok szavazati erejének birtokában egy olyan változtatást hajtsanak végre, ami lehetővé tette az itt tárolt értékek kiutalását.

Az ellopott ethereum nagy része ezt követően a Tornado Cash mixer szolgáltatásában kötött ki, ami megnehezítheti majd annak további nyomonkövetését, ám egy 250 000 dolláros szeletet az Ukrajna által fenntartott adomány tárcának is továbbítottak.

A háborúban álló országnak március eleje óta már több, mint 100 millió dollárt dobtak össze a kriptósok. Ennek túlnyomó része magánemberek és iparági cégek felajánlásaiból, nem pedig a mostanihoz hasonló hackelésekből jött össze.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img