A bitcoin is megszenvedte az egyik stabil coin bedöntésére irányuló kísérletet

spot_img

Habár egyébként sem állt túl jól a bitcoin szénája, a helyzetén tovább rontott egy hétvégi támadás, amit az egyik stabil coin bedöntésének céljából hajthattak végre.

Az elmúlt hónapokban több cikket is olvashattatok arról, hogy a Terra Luna több milliárd  dollár értékű bitcoint vásárolt, hogy azt saját stabil coinjának, az UST-nek a stabilizálására használja fel.

Ha az UST elvesztené az 1 dollárhoz kötött értékét, a bitcoin tartalék egyfajta biztosítékként szolgálna, amit a Terra eladhatna, hogy ebből az összegből próbálja meg a szabad piacról felvásárolni és ezzel stabilizálni az értékét vesztő UST árfolyamát.

Vasárnap hajnalban valaki megpróbálta aktiválni ezt a mechanizmust. Az illető rövid idő alatt 285 millió dollár értékű UST-t dobott a piacra (UST-t váltott át más stabil coinokra), miközben nagy összegű shortokat is nyitott a LUNA-ra (az UST stabilizálásában kulcsfontosságú tokenre).

A manővernek köszönhetően felbomlott az UST természetes piaci egyensúlyban lévő kereslet-kínálati aránya, aminek hatására az el is kezdte elveszteni a dollárhoz kötött értékét. Ez kisebb pánikot váltott ki az azt birtokló többi tulajdonosból is, akik további 2 milliárd dollár értékű UST-t váltottak át más kriptovalutákra.

Az UST elvesztette stabil coin jellegét

A helyzetet a Terra vezetője, valamint egy UST kibocsátásában segédkező partnere, a Jump Trading kereskedő cég mentette meg, akik végül nem a bitcoin készlet értékesítésével, hanem a saját pénzükből (a birtokukban lévő ethereumból) kezdtek el nagy mennyiségű (több tízezer ETH értékű) UST-t vásárolni.

A közbeavatkozásukkal ugyan sikerült stabilizálniuk az UST árfolyamát, ám a történtekről keringő hírek további bizonytalanságot váltottak ki a piacból. Az esetlegesen értékesítésre kerülő több milliárd dollárnyi bitcoin miatt, a BTC árfolyama is esni kezdett és a támadás ideje alatt mintegy 2000 dollárral csökkent.

Az UST elleni támadás időtartama

A bitcoin ezt követően oldalazni kezdet, ám vasárnap este már ismét lefelé tartó irányt vett fel. Ez valószínűleg már a mai második világháborús ünnepségnek szólhat, Oroszországban ugyanis ma tartják meg a Győzelem Napját, mely során minden évben megemlékeznek a Nagy Honvédő Háborúról és a nácik felett aratott győzelmükről.

Híradások szerint Putyin elnök valamilyen bejelentésre készülhet az állami ünnepségen. Ha ez egy háború eszkalálódásával kapcsolatos kijelentés lesz (hivatalos hadüzenet Ukrajnának, hadköteles orosz férfiak behívása), akkor az valószínűleg tovább ront majd a piacok állapotán, míg ha valamilyen békére utaló kijelentésre kerülne sor (győzelemnek minősíti Ukrajna keleti területeinek elfoglalását és leállítja a további harcokat), akkor az legalább átmenetileg enyhíthet a már másfél hónapja állandó eladási nyomáson.

A bitcoin árfolyama korábban még soha nem zárt 6 egymást követő hetet mínuszban. Mi most éppen a hetediknek készülünk nekifutni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img