Magasra tette a mércét a japán stabilcoin törvény

spot_img

A japán parlament elfogadta a stabilcoinok jogi státuszát tisztázó jogszabályt. Az új törvényjavaslat azt is előírja, hogy a stabil kriptoeszközöket kibocsátó bármely szervezetnek garantálnia kell a tulajdonosok számára a névértéken történő visszaváltás jogát.

Japán felsőháza bő egy hete fogadta el azt az új jogszabályt, amely tisztázza a stabilcoinok jogi státuszát az országban, valamint a digitális pénz egyik formájaként határozza meg őket. A törvényjavaslat a befektetővédelem tekintetében túlmutat a világon bárhol máshol meghozott intézkedéseken.

Az új törvény értelmében a Japánban stabilcoinokat kínáló szervezeteknek biztosítaniuk kell, hogy stabilcoinjaik jenhez vagy más törvényes fizetőeszközhöz kötődnek és névértéken mindig beválthatók lesznek fiat pénzre. Emellett a stabilcoinok új jogi definíciója előírja, hogy azokat csak engedéllyel rendelkező bankok, bejegyzett pénzátutalási ügynökségek és vagyonkezelő társaságok bocsáthatják ki. 

Az új jogszabály nem vonatkozik a tengerentúli kibocsátók már meglévő, eszközfedezetű stabilcoinjaira, mint például a Tether USDT-jére, mivel a japán kriptotőzsdék jelenleg nem jegyzik ezeket az kriptoeszközöket, kereskedni nem lehet velük. Ha azonban a Tetherhez hasonló vállalatok a jövőben be akarnak lépni a japán piacra, akkor biztosítaniuk kell, hogy stabilcoinjaik megfeleljenek az új szabályozásnak. 

Ezek a szabályok 2023-ban lépnek majd hatályba és a japán Pénzügyi Szolgáltatási Ügynökség várhatóan az elkövetkező hónapokban tisztázza a stabilcoin kibocsátók számára a részleteket. Jelenleg a Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corp, az ország egyik vezető pénzügyi szolgáltató cége tervez saját, a japán jen értékéhez kötött stabilcoint kibocsátani “Progmat Coin” néven. 

Japánon kívül több ország is dolgozik a stabilcoinok szabályozásán. Az Egyesült Királyság Pénzügyminisztériuma nemrégiben megerősítette a stabilcoinok fizetési formaként való szabályozásának tervét az országban, a kormány kriptopénz innováció iránti elkötelezettségének részeként, amiről a Kripto Akadémia is beszámolt. Bár a részletek még mindig nem ismertek, a jelentések szerint az Egyesült Királyság szabályozói is elsősorban a befektetők védelmére összpontosítanak.

Japán új stabilcoin törvényjavaslata lesz az első, amely garantálja a visszaváltási jog védelmét a stabilcoin befektetők számára. A stabilcoinokat és kriptovalutákat övező jelenlegi szabályozási környezet azonban azt jelzi, hogy valószínűleg nem ez lesz az utolsó. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. Az így vásárolt kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni.

Várva várt törvényjavaslat érkezik az USA-ból

/cryptobriefing, cointribune/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img