Plutus: ingyen kriptó, minden kártyás vásárlás után

spot_img

A piacon több szereplő is kínál már bank- vagy hitelkártyát. A Crypto.com és a Binace kártyáit már régóta használhatjuk, akárcsak a Wirexet. Nemrég pedig a Nexo tette elérhetővé saját debit kártyáját a hazai felhasználók számára. Bőven tudunk már válogatni és könnyen megtalálhatjuk a számunkra legideálisabb megoldást.

Kriptós kártyák tekintetében itthon a Plutus nem annyira ismert, mint a fent felsoroltak, annak ellenére, hogy már 2017 óta piacon vannak és az ingyenes csomagban 3 százalék pénzvisszatérítést kínálnak úgy, hogy egyes csomagoknál még csak el sem kell köteleznünk magunkat.

A mostani időszak kiválóan alkalmas arra, hogy az alacsony árakat kihasználva a cashback-ekből befolyt kriptopénzeket szépen gyűjtögessük. A Plutus-nál nem kell hónapokra lekötni semmit és még csak a tárcánkban sem kell semmit tárolnunk ahhoz, hogy megkapjuk a 3 százalékos pénzvisszatérítést. A cashback egyébként a platform saját ERC20-as natív tokenjében Plutonban (PLU) jár. A PLU három ismert tőzsdén is megtalálható, market cap-ja a cikk írásának pillanatában 14 millió dollár körül mozog, a forgalomban lévő mennyiség kicsivel több mint 2 millió, a teljes kínálat pedig 20 millió a Coingecko szerint.

A cashback-ből befolyt PLU tokeneket gyűjtögetve egyre magasabb csomagokba léphetünk, de dönthetünk úgy is, hogy eladjuk őket. Erre az egyik lehetőség a tőzsde (KuCoin, Coinbase, Bitfinex) a másik variáció, hogy a Plutus webes felületén euróért eladjuk, majd azt kiutaljuk saját bankszámlára vagy elköltjük a Plutus kártyán keresztül.

Plutus app

Ugyan a Plutus már 2017 óta a piacon van, de az előző reward modelljük miatt nem igazán voltak népszerűek. Idén márciusban viszont elindult az új Rewards & Accounts modell 2.0 és egyre többen kezdték el használni a brit cég kártyáját. Ehhez még hozzájött a Crypto.com bejelentése, miszerint alaposan lefaragnak a cashback százalékokból és a havonta megszerezhető pénzvisszatérítés összegét is maximalizálják a két legnépszerűbb csomagnál. Ennek hatására a Plutus egy hét alatt annyi kártyát postázott ki, mint egész előző évben, a PLU ára pedig 6 dollárról közel 16 dollárig kúszott.

Rewards & Accounts modell 2.0

A reward modell egyik nagy előnye a már említett 3 százalékos pénzvisszatérítés az ingyenes csomagban, ami mellé választhatunk még egy perket is. Perkek tekintetében több lehetőségünk is van és akár havonta cserélhetjük őket. Ahogy a nevéből is kiderül a perkek különböző előnyöket kínálnak, van köztük Netflix, Disney+ előfizetés, de választhatunk 10 eurónyi cashbacket havi egy alkalommal Aldi vagy Tesco üzletekben. Ha például van Netflix előfizetésed, aminek havidíját a Plutus kártyán lévő összeggel egyenlíted ki, akkor havonta 11 eurónyi PLU-t szerezhetsz.

Jelenleg 21 perk közül lehet választani, ezek a következők:

  • Neflix
  • Spofity
  • Apple One
  • Disney+
  • Amazon Prime
  • Apple Credit
  • Deliveroo Plus
  • Curve
  • ASOS
  • ebay
  • Uber Eats
  • Just Eat
  • Starbucks
  • Uber
  • Shell
  • Booking.com
  • airbnb
  • Aldi
  • Sainsburys
  • Lidl
  • Tesco

A Netflix-től a Curve-ig bezárólag a havi előfizetési díj jár vissza PLU-ban, ez a Netflix esetében 11 euróban van maximalizálva, a többi csomagnál viszont 10 eurónyi PLU a havonta visszajáró összeg. Az ASOS-tól a Tesco-ig bezárólag a vásárlásodból kapsz vissza 10 eurót PLU-ban, ez minden hónapban egy alkalommal jár. Viszont ha te ezt a 10 eurós cashbacket már az adott hónapban ellőtted a 3% pénzvisszatérítés ezen felül is jár. Tehát ha 400-as euróval számolunk és mondjuk van egy 4000 forintos LIDL-ös vásárlásod elsőnek a hónapban, az mondhatni ingyen volt mert PLU-ban visszakapod ezt az összeget. Ezen felül ha még elköltesz az egész hónapban a LIDL-ben mondjuk 120 ezer forintot, arra is megkapod a 3% cashback-et.

A Plutus egyik nagy előnye a konkurenciával szemben, hogy a víz, gáz és áram számlára is jár a pénzvisszatérítés. Kaja, üzemanyag, számlák, ezekre minden hónapban elköltünk egy adott összeget. A Plutus kártyát használva viszont kriptót kapsz azokért a kiadásokért, amiket egyébként is kénytelen vagy kifizetni. Az tudni kell, hogy a cashback-ként kapott PLU jóváírására 45 napot kell várni, vagyis ez nem úgy működik mint mondjuk a Crypto.com-nál, hogy a cashback-ként kapott CRO a vásárlást követően jó esetben azonnal látható volt az egyenlegen.

Plutus Csomagok

Starter – Az ingyenes csomag, itt is jár a 3 százalék cashback és egy perket is választhatunk, annyi viszont a megkötés, hogy mindezt havi 250 eurós költésig kapjuk meg. Havonta 17,5 eurót kaphatsz vissza PLU-ban. A DEX-en 1 százalékos fee-t kell fizetni.

Everyday – Az átlagfelhasználók számára talán ez a legmegfelelőbb választás. Havi szinten 2000 euróig 3 százalék pénzvisszatérítés jár, ezen felül kettő perket is lehet választani. A csomag ára 5 euró, ami kb. 2000 Ft havonta cserébe havonta maximum 80 eurónyi PLU-hoz juthatsz. A Plutus DEX felületén nem kell fee-t fizetni a váltásért.

Premium – Ennek a csomagnak leginkább azoknak a felhasználók tudják kihasználni az előnyeit, akik havi szinten jóval több mint 800 ezer forintot költenek. A Premium is 3 százalék cashback-et kínál, mellé három perket választhatunk. A pénzvisszatérítés havonta 22.500 euróig jár. A Plutus DEX-en nem kell fee-t fizetni a váltásért. Havonta 705 eurót kaphatsz vissza PLU-ban. A Premium csomag havidíja 15 euró/hó.

A hét csomagnál négy esetében PLU-t kell tartani a tárcánkban, így a cashback egészen 8 százalékig feltornázható és akár 8 perket is szerezhetünk. A Plutus webes felülete összekapcsolható a Metamask-kal, ha mobilappban van PLU-d és a Metamask-ban is ezeknek az összege összeadódik. Ha 3 százaléknál magasabb pénzvisszatérítést szeretnél akkor PLU-t kell tartanod, ilyen esetben a következő csomagok közül lehet választani:

Hero – 4 százalék cashback és 4 perk (250 PLU-t kell stakelni hozzá)

Veteran – 5 százalék cashback és 5 perk (500 PLU-t kell stakelni hozzá)

Legend – 6 százalék cashback és 6 perk (1000 PLU-t kell stakelni hozzá)

G.O.A.T – 8 százalék cashback és 8 perk (2000 PLU-t kell stakelni hozzá)

Az fontos tudni, hogy hiába van 1000 PLU-d, ha az ingyenes csomagban vagy, mivel a 6 százalék cashback-et így csak 250 euróig tudod begyűjteni. A tárcádban lévő PLU mennyiség mellé érdemes a havi költésid alapján leginkább megfelelő fizetős csomagot választani.

Plutus + Curve

A Plutus kártyát a mi régiónkban csak euróval lehet tölteni. Minden felhasználó a KYC elvégzése után kap egy brit IBAN bankszámlaszámot, amire lehet az eurót utalni. A HUF/EUR váltást ajánlott Revoluton keresztül elvégezni. A Revolutoról történő utalás egyerűen megoldható, munkanapokon általában 1-2 perc alatt jóváírják az utalt összeget. Amint megérkezett az euró a bankszámlára fel is lehet tölteni vele a kártyát. Azt érdemes tudni, hogy a Plutus külön bankszámlát tart fent a beutalásokra és a kártyák töltésére. Ezért előfordulhat olyan, hogy az a bankszámla, amiről a kártyák töltése történik kifogy az euróból, ilyenkor a kártyát nem tudjuk feltölteni, de a beutalt összeg már látható az alkalmazásban. Erre leginkább hétvégente van példa, mivel a bankok ilyenkor zárva vannak. Pénteken már célszerű előre gondolkozni, hogy nagyjából mennyit fogunk költeni a hétvégén. Ha a hétvége folyamán elfogy a pénz a Plutus számládról legközelebb csak hétfőn dél körül tudod majd a beutalt összeget a kártyádra tölteni. Ezen egyébként már dolgozik a Plutus csapata, hamarosan változni fog a kártya feltöltése.

Mivel a kártya euró alapú és Magyarországon használjuk, történik egy forintra váltás. Ha a váltást a Plutus végzi akkor 0.57+1.5% eurót számolnak fel minden egyes vásárlás után. Így már nem is érné meg a Plutus kártyát használni, ezért érdemes Curve mögé tenni. Ha Curve mögé rakjuk a Plutus kártyát a Curve fogja végezni a váltást Mastercard árfolyamon, ami általában egyébként is jobb szokott lenni mint a Plutus által használt Visa árfolyam.

Hozz létre Curve fiókot ezen a linken keresztül és 5 fontot kapsz érte!

A Curve-nek van egy másik nagy előnye is, a Go Back In Time (GBIT). A funkciót használva, a kártyás fizetést követően utólag tudjuk módosítani, hogy melyik kártyáról kerüljön levonásra az adott összeg. Ez általában akkor szokott jól jönni, ha mondjuk hétfő reggel van és már nincs pénz a Plutus kártyádon, de – a fent leírtak miatt – még nem tudod feltölteni. Ebben az esetben be tudod rakni mondjuk a Revolut kártyát a Curve mögé és azzal fizetsz. Ha sikerült feltölteni a Plutus-t ez után már használhatod is a GBIT-et, így nem fog elveszni a cashback. A Plutus-ról az összeget ilyenkor rögtön levonják és átlagban 2-3 munkanapon belül érkezik a visszatérítés a Revolut kártyára.

Mivel a GBIT nem végez váltást a Curve appon belül a Revolut kártya pénznemét érdemes euróra beállítani. A Curve ingyenes csomagjában jelenleg havi szinten 1000 euróig ingyenes a váltás minden nap, egészen augusztus 31-ig. Korábban 500 euró volt a havi limit és hétvégente extra díjat számoltak fel a váltásra, ami valószínűleg szeptembertől megint így lesz. Ha valaki többet költ havonta mint 1000 euró érdemes a Curve Black csomagra előfizetni, a Curve egyébként a perkek között is megtalálható.

Plutus mobilalkalmazás és a DEX

A Plutus mobilalkalmazása rendkívül egyszerű, némi angoltudás azonban nem árt hozzá, de nem feltétlen szükséges. Az app felülete letisztult és könnyen átlátható. A főoldalon a kártya és a bankszámla egyenlege látható, valamint a kártyás költéseink. A Card fülön megnézhetjük a kártya PIN kódját, befagyaszthatjuk a kártyát és jelenthetjük az elvesztését. A Perks fülön látható, hogy mennyi PLU-t gyűjtöttünk eddig, mik az aktív perkjeink és kiválaszthatjuk a következő havi perkeket.

A profil fülön érjük el személyes adatainkat, a biztonsági beállításokat, az előfizetési információkat és a meghívottakat. Ha refferal kóddal regisztrálsz, a kártya aktiválásakor 10 dollárnyi PLU-t kapsz. Amennyiben egy barátod regisztrál a te kódoddal mind a ketten kaptok PLU-t 10-10 dollár értékben. Mint minden pénzügyi alkalmazásnál a Plutus esetében is a regisztráció során igazolni kell a személyazonosságot hivatalos iratokkal és egy szelfivel. A lakcím megadására a kártya postázása miatt van szükség.

A Plutus DEX-et webes felületről lehet elérni, itt valamivel több lehetőségünk van mint a mobilalkalmazásban. Egyrészt csak itt tudunk non-custodial kriptotárcát csatlakoztatni. A PLU eladására euróért is csak itt van mód, továbbá kriptopénzzel is csak a webes felületen tudjuk a kártyát feltölteni.

A webes felületen tudjuk követi, hogy mennyi PLU-t kapunk a vásárlások után.

PLU tokenek vásárlására is csak itt van lehetőség, ha nincs KuCoin, Coinbase vagy Bitfinex regisztrációnk. Az ingyenes csomagnál 1 százalék a fee a DEX-en, a két fizetős csomagnál már teljesen ingyenes a váltás.

Plutus kártya

Korábban a kártya megrendelésének volt egy 10 eurós költsége, ami mára teljesen ingyenes lett. Mivel a cég kifogyott a kártyákból, legalább két hónapra nőtt a várakozási idő. A Plutus kártyát egyébként bárhol lehet használni, ahol lehetőség van kártyás fizetésre. Azt fontos kiemelni, hogy a készpénzfelvételnek 1,35 eurós díja van, így erre nem biztos, hogy a Plutus kártya a legmegfelelőbb választás. A további díjakról a Plutus hivatalos weboldalán tudsz tájékozódni.

A Plutus kártya egy remek lehetőség arra, hogy kriptót gyűjts teljesen ingyen. A 3 százalék cashback az ingyenes csomagban jelenleg a legmagasabb a piacon, nyilván ezt évekig nem lehet fenntartani, így érdemes minél előbb elkezdeni gyűjtögetni a PLU-t. A csomagok között mindenki megtalálhatja azt, ami a havi kiadásai alapján neki a leginkább megfelelő. A megszerzett PLU később euróra vagy más kriptóra váltható, de dönthetünk úgy is, hogy gyűjtögetjük a magasabb cashback érdekében.

Ha ezzel a refferal kóddal regisztrálsz 10 dollárnyi PLU tokent kapsz!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img