Japánban mégsem lesz CBDC 

spot_img

Még tavaly márciusban adtunk hírt arról, hogy Japán is felszállt a CBDC (központi banki digitális valuta) vonatra. A fejlesztés annak ellenére indult el, hogy saját bevallásuk szerint akkor még nem tudták, hogy egyáltalán szükségük van-e, vagy lesz-e a digitális jenre.

Azóta a Bank of Japan (BoJ) arra a következtetésre jutott, hogy a kormány számára jelenleg technikailag nem megvalósítható egy központi banki digitális valuta (CBDC) kibocsátása.

Japánban mindent a készpénz ural és magas a készpénzkibocsátás mértéke

Sok más központi bankhoz hasonlóan a Bank of Japan 2021-ben már elkezdett kacérkodni egy jen alapú CBDC gondolatával olyannyira, hogy a projekt második tesztelési fázisa idén áprilisban rajtolt el.

A központi bank közleménye szerint, a japán állampolgárok többségét nem érdekli a CBDC, mivel egyszerűbben hozzá lehet férni az országban más olcsóbb és hatékonyabb internetes banki szolgáltatásokhoz és digitális fizetési lehetőségekhez, eszközökhöz. Ráadásul a meglévő fizetési szolgáltatások olyan előnyöket nyújtanak felhasználóinak, amelyekkel a kriptovaluták jelenleg nem tudnak versenyezni. 

A digitális fizetési módok térnyerése ellenére a készpénzhasználat továbbra is dominál az ázsiai országban. A készpénzhasználat különösen népszerű Japán idősebb demográfiai rétegeinek körében, ugyanis az ország lakosságának nagyjából egyharmada 65 év feletti.

Japán készpénzforgalma részben a régóta fennálló alacsony lakossági betéti kamatláb miatt növekszik, amely 2017 óta a közönséges lakossági bankszámlák esetében mindössze 0,001 százalékon maradt. Ennek eredményeképpen a készpénz a bankbetétekkel szemben kézzelfogható alternatívává vált és ezért a japán készpénzfelhalmozási tendencia egyik fő hajtóereje.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance és az FTX szolgáltatásait ajánljuk. A megszerzett kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni vagy a Safepal hardver tárcán biztonságban tárolni.

Magasra tette a mércét a japán stabilcoin törvény

/cryptoslate, newshunt365, asiatimes/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img